Sokszor készítettem már rántott csirkemájat. Mert hogy, hogy nem, ezt is szeretjük. :D Régebben persze hagyományosan, olajban sütve készült, azonban egy-két alattomos, fröcsögő példány után egy darabig valahogy nem volt kedvem újra nekiállni. Muszáj volt valamit kitalálni, hogy együnk is rántott májat, de ne kelljen utána az égési sérüléseimet és a konyhafal foltjait ápolnom. :D Ez a variáció nálunk remekül bevált. A máj puha, krémes és sütés közben egyáltalán nem fröcsög. :)
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg csirkemáj
2 tojás
2 ek. olívaolaj
kukoricaliszt
zsemlemorzsa
só
bors
- A májat megtisztítjuk, hideg vízben átmossuk, papírtörlőn leszárítjuk. Ha szép nagyok, ketté vágjuk őket.
- A sütőt előmelegítjük 185°C-ra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A tojásokat felütjük és elhabarjuk az olívaolajjal.
- A májat sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk. Először kukoricalisztbe forgatjuk, majd az olívaolajos tojásba, végül zsemlemorzsába.
- A bepanírozott májat tepsibe tesszük, pici olívaolajjal megcsorgatjuk a tetejét, majd előmelegített sütőben -a máj nagyságától függően- ~15-18 perc alatt készre sütjük.
De jó ötlet a sütőben sütés, ki fogom próbálni! Nekünk májimádóknak ez a minyimum. ;)
VálaszTörlés:D Az ám! Nálam most olvad a következő adag máj. :) A szép új sütőd biztos remekelni fog!
VálaszTörlésRántott húst már sütöttem sütőben, itt lesz az ideje a májnak is! :-)
VálaszTörlés:) Zsuzska, örülök, hogy tetszik! Tényleg nagyon jó így a máj, pláne, hogy nem tud "megtámadni". :D
VálaszTörlésMájikó, te drága! :) Milyen jól mutat zöldségekkel is. Én is szeretem zöldségekkel, csak inkább a káposzta és répa vonalon mozgok. :D
VálaszTörlésAzóta kipróbáltam a sütőben sütést karfiol és krokett esetében, de a panír íze nekem nem jött be, úgyhogy továbbra is zsírban vagy kókuszolajban sütök, és a máj kapcsán rettegek a fröcsögéstől. :D
Köszi! Örülök, hogy tetszik! :) Elhiszem, nekem is sokadjára jött össze ez a variáció. Korábbi próbálkozásoknál volt olyan, mintha "nyersen" ettük volna a zsemlemorzsát. Hát elég kiábrándító volt. Ezt viszont valahogy sikerült eltalálni, így a panír klassz, ropogós, igaz, csak frissen az igazi. De hát nálunk nem is igen marad későbbi fogyasztásra ilyesmiből :D
TörlésAkkor viszont ki fogom próbálni a te módszereddel is, hátha úgy nekem is ízleni fog. Én a tojásba nem tettem olajat, csak megspricceltem vele a bepanírozott krokettet, pedig lehet, hogy épp az kell hozzá, hogy ne legyen nyers ízű a panír.
TörlésHát, lehet tényleg ez a titka, mert mikor sül -és mert én folyton a sütőajtóban lógok ilyenkor :D- látni szoktam, hogy szépen "gyöngyözik" a bundáján az olaj. :) Remélem így elkészítve neked is ízleni fog! De szerintem csak pici adaggal próbáld ki először. ...s ha mégsem jönne be, még mindig ott a jó kis kókuszolaj. ;)
Törlés