Oldalak

2013. augusztus 9.

Hideg almakompót






Ebben az oltári kánikulában hidegen fogyaszthatjuk akár desszertként; de nagyon finom levesnek, vagy kompótnak tálalva frissen sültek, vagy grillezett húsok mellé.




Hozzávalók 6-8 személyre:
1,2 kg savanykás nyári alma (olyat válasszunk, ami nem fő szét)
1 citrom
6 ek. cukor
6-8 szem szegfűszeg 
1 rúd fahéj
2,5-3 l víz

Citromkarikák és citromfű a tálaláshoz.
  1. A vizet kimérjük egy fazékba. Beletesszük a cukrot, fűszereket, fél citrom levét és felforraljuk.
  2. Míg a víz melegszik, meghámozzuk az almát, magházát kivágjuk. A megtisztított almát cikkekre, majd kockákra vágjuk és egy tál enyhén citromos vízbe tesszük, hogy ne barnuljon.
  3. Mikor a fűszeres lé felforrt, beletesszük a lecsepegtetett almakockákat, és újraforrásig főzzük a gyümölcsöt. Aki puhán szereti az almát főzze hosszabb ideig.
  4. Mikor kellőképp megpuhult az alma -mi inkább kicsit roppanósan szeretjük-, kiszedjük a léből, hogy ne főjön tovább, majd a gyümölcsöt és a levét is hűlni hagyjuk. Ha eléggé kihűlt mindkettő, az almát visszatesszük a fűszeres lébe és betesszük a hűtőbe, hogy kellemes hűs legyen.
  5. Tálaláskor friss citromkarikákat cikkezünk a kompóthoz és citromfűvel díszítjük.





2 megjegyzés: