Már vagy ezer éve készülök zöldfűszeres gyökérkenyeret sütni. Persze eddig csak odáig jutottam, hogy a tésztájába gyúrtam egy kevés oregánót, vagy bazsalikomot. Finom úgy is, de most egy sokkal karakteresebb ízű kenyeret szerettem volna készíteni. Azt hiszem, sikerült. :) Az illat, ami sütés közbe belengi a konyhát, valami fantasztikus!
A receptet megtaláljátok a Kifőztük magazin júliusi számában, amit átlapozhattok, vagy ingyenesen letölthettek innen. :)
Hozzávalók egy kenyérhez:
A tésztához:
50 dkg kenyérliszt BL80
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj
2 tk. só
1 tk. cukor
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. olívaolaj
2 tk. só
1 tk. cukor
A fűszeres olajhoz:
1 csokor petrezselyem
1 csokor bazsalikom
3-4 ágacska oregánó
3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
só
- Egy nagy kelesztőtálba kimérjük a hozzávalókat, majd fakanál segítségével egynemű tésztává keverjük őket. Nem kell dagasztani csak jól összedolgozni.
- Letakarva langyos helyen ~1,5-2 órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- A zöldfűszereket megmossuk, leszárítjuk, majd a lehető legfinomabbra vágjuk és kis tálkába tesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, belereszeljük a fokhagymát, adunk hozzá egy jó csipet sót és kikeverjük a fűszeres olajat.
- A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Kissé lágy; gyorsan forgassuk át a liszten, majd kézzel lapítsuk nagyjából 30x20 cm-es téglalappá.
- Kenjük meg a fűszeres olajjal, majd hosszában tekerjük fel, csavarjuk meg párszor, és fektessük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.
- Előmelegített sütőben ~50-55 perc alatt ropogósra sütjük.
Tyű az áldóját, be jóképű kenyérke! :) Hiába no, aki tud, az tud! Gratula!
VálaszTörlés:) Köszi! Már jó ideje én sem veszek bolti kenyeret, így van alkalom gyakorolni. :D
VálaszTörlés