Néhány hete vettem egy csomag vörös lencsét. Mondhatni, nem volt célirányos a vásárlás -mert még nem tudtam, mit fogok belőle készíteni-, inkább a színe tetszett meg nagyon. :D Abban biztos voltam, hogy olyan ételt szeretnék készíteni, ami kicsit különleges. Ma fellapoztam az egyik régi receptes füzetemet és abban találtam ezt a könnyű és fűszeres lencseételt. Mindkettőnknek nagyon ízlett, így biztos, hogy készül máskor is.
Hozzávalók 2-3 személyre:
25 dkg vörös lencse
1 paradicsomkonzerv (hámozott egész, vagy darabolt paradicsom)
2 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. masala
1 tk. koriander
1/2 kk. római kömény
1 kk. kurkuma
3 ek. olívaolaj
só
0,5 l víz
- A lencsét átválogatjuk, megmossuk, majd kevés sóval ízesített vízben ~8 perc alatt előfőzzük (vigyázzunk, mert gyorsan szétfő).
- A zöldségeket megtisztítjuk, a lilahagymát és vöröshagymát félbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát és a paprikát felkarikázzuk.
- A koriandert és a római köményt mozsárban megtörjük.
- Egy mély serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a felaprított zöldségeket, a fűszereket és 2-3 percig együtt pirítjuk őket.
- A pirított fűszeres zöldséghez adjuk a paradicsomot -az egész szemeket kockákra vágjuk- a levével együtt, belereszeljük a fokhagymát és összefőzzük.
- A kész lencsét főzővízzel együtt a fűszeres mártáshoz adjuk, jól átkeverjük és 1-2 perc alatt összeforraljuk.
Gyönyörű színe van, tényleg! Ilyet sem ettem még sosem. Olyan jó, hogy te ilyen különlegességeket is készítesz - kinyílik a szemem az újra! :)
VálaszTörlésez igazán nekem való recept! Ki fogom próbálni.
VálaszTörlésMacskanyelv,
VálaszTörlésDe jó! Örülök, hogy tetszik! :) Szerintem Neked is ízlene. Az állaga nagyon hasonlít a feles borsóéra. ...ja és tejföllel, vagy krémes natúr joghurttal is nagyon finom! ;)
Borso,
VálaszTörlés:) Ezt örömmel "hallom"! Remélem ízleni fog!