A tojásokat a kertben frissen kihajtott növények levelével díszítettem, a főzővízbe pedig lilahagyma külső páncéllevelét tettem, hogy szép színt kapjanak.
Hozzávalók 4 kalácshoz:
60 dkg sima liszt (lehet 45 dkg sima liszt és 15 dkg graham-liszt keveréke)
3,75 dl langyos tej
4 dkg élesztő
3 ek. cukor
3 tojássárgája
6-8 ek. olaj
1 kk. só
4 db kemény főtt tojás
1 tojássárgája és kevés olaj a kenéshez
lenmag, szezámmag, nigella a díszítéshez
3,75 dl langyos tej
4 dkg élesztő
3 ek. cukor
3 tojássárgája
6-8 ek. olaj
1 kk. só
4 db kemény főtt tojás
1 tojássárgája és kevés olaj a kenéshez
lenmag, szezámmag, nigella a díszítéshez
- A főtt tojások két végét egy tűvel óvatosan kiszúrjuk (hogy sütésnél ne repedjenek szét), majd olajos papírtörlővel jól áttöröljük őket, hogy szép fényesek legyenek, és ne ragadjon nagyon rájuk majd a nyers tészta.
- A tej egyik felébe egy csipet cukrot és csipet lisztet teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- A tej másik felébe beletesszük a sót, cukrot, 4 ek. olajat, a három tojássárgáját és egy villával elkeverjük.
- A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, és elkezdjük dagasztani. Dagasztás közben hozzáadjuk a maradék olajat kanalanként, nehogy túl lágy legyen a tészta. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edény falától.
- Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd 4 részre osztjuk.
- Mindegyiket három egyenlő részre osztjuk, melyekből rudakat sodrunk, majd elkészítjük a hármas fonatot. A végeket összedolgozzuk, kialakítjuk a koszorú formát.
- A fonatokat a találkozásoknál megkenjük olajjal, így szépen meg tudnak nőni, majd minden fészekbe helyezzünk egy-egy tojást.
- ~10 perc pihentetés után a tetejüket megkenjük tojássárgájával, megszórjuk magokkal és betesszük az előmelegített sütőbe. ~20-25 perc alatt készre sütjük a kalácsokat.
Akár a nyers tésztát, akár a kisült kalácsot nézem, mindenhogy gyönyörűséges! ;)
VálaszTörlés;) Köszi! Sajna gyorsan kopik, de megvolt a gyakorlás jövő hétvégére. :)
VálaszTörlésAnnyira szépek ezek a kalácsok! :) Épp néztem az húsvéti receptösszefoglalóban, hogy ez most új reci, de miért nem látom a főoldalon. Aztán leesett, hogy régi, csak újrafotóztad. Nekem persze a korábbiak is nagyon tetszettek, de ezek is, hiszen te készítetted. Mehet a csere szerintem. ;)
VálaszTörlés:D Köszönöm! :) Olyan jópofák lettek így a többféle maggal, hogy muszáj volt újrafotózni őket. :D
TörlésReménykedtem a cserében, mert a krémsajtos kalácsod nagyon finomnak látszik! :)