Nagy kedvenc nálunk a sütőben sült csirke. Megunhatatlan... Elkészíteni sem egy nagy ördöngösség. Csak gyorsan beteszem a hozzávalókat a tepsibe lefedem és míg sül, közben ezer más dolgot csinálhatok. :) Legtöbbször combot és szárnyat sütök így. A végeredmény hihetetlenül puha és szaftos hús piros-ropogós gúnyában.
Hozzávalók 4 személyre:
4 komplett csirkecomb
12 közepes fej csiperke
4 közepes vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3-4 ek. zsír
só
bors
1 dl víz
- A húst megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük és leszárítjuk.
- A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk. A fokhagymát gerezdjeire szedjük, de nem pucoljuk meg (így sütés közben egyben maradnak a gerezdek). A gombafejeket félbe vágjuk. A vöröshagymákat felnegyedeljük.
- A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
- Egy nagy tepsi alján elosztjuk a zsír kétharmadát.
- A combokat kettévágjuk, besózzuk, majd a tepsibe fektetjük. A maradék zsírt elosztjuk a húsok tetején.
- A hagymát, fokhagymát és gombát elosztjuk a combok között, hogy mindenhová jusson mindenből. Picit megsózzuk a hagymát és a gombát is.
- Az egészet meghintjük egy kevés őrölt borssal. A hús alá öntjük a vizet, majd a tepsit befedjük alufóliával. Jól lezárjuk, hogy a keletkező gőz bent maradjon.
- 2-2,5 óra sütés után levesszük az alufóliát. A hús már puha, mint a vaj és leomlik a csontról.
- A combokat meglocsoljuk egy kis szafttal, majd visszatesszük a tepsit a sütőbe. A hőmérsékletet 200°C-ra emeljük, majd 10-15 percig pirítjuk, míg a bőre piros és ropogós lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése