A svájci gyökérkenyér tésztája adta az ötletet ehhez a cipóhoz.
Nagyon egyszerű az elkészítése, így alig két óra alatt friss kenyér kerül az asztalra.
Hozzávalók egy 85 dkg-os cipóhoz:
50 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg teljes kiőrlésű liszt
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
2 tk. só
2-3 ek. olaj
4 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
2 tk. só
2-3 ek. olaj
- Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
- Egy nagy tálba tesszük az összes hozzávalót és fakanállal gyorsan összedolgozzuk őket. Dagasztani nemigen kell.
- Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Alulra egy lábasba vizet teszünk, ha azt akarjuk, hogy a cipónk héja jó ropogós legyen.
- A tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk. Elég lágy, ezért gyorsan átforgatjuk a liszten, hogy ne ragadjon a deszkára. Ezután megformázzuk a cipót.
- A tésztát kézzel kilapogatjuk nagyjából 40x20 cm-es fekvő téglalappá. A két szélső harmadát középre hajtjuk (így három réteg lesz egymáson), majd fordítunk egyet a tésztán úgy, hogy ismét fekvő téglalap legyen előttünk. Kicsit meghúzzuk és megismételjük a hajtogatást (így kilenc réteg lesz egymáson). Kapunk egy jó kis duci "négyzetet", amit megfordítunk, majd a két tenyerünk élével forgatva a deszkán kis kerek cipóvá formázzuk. Próbáljuk úgy, hogy a hajtásokat bedolgozzuk alulra, így sütés közben nem nyílik szét a cipó.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A cipó tetejét jó éles késsel bevágjuk, jó 5 percig pihentetjük, ezután pici liszttel meghintjük, nagyon kevés langyos vízzel megspricceljük és mehet is a sütőbe.
- 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Kedves Ági!
VálaszTörlésMost a házi cipó volt a soros a sütés listán. Igaz kenyérliszt helyett BL55-ből és teljeskiörlésű liszt helyett graham lisztből készült...(a helyzetre való tekintettel aranyszámba mennek ezek a lisztek, és persze sehol se kapni :) ) Az élesztő nem futott fel, viszont a tészta hibátlanul megkelt. Valamiért azt gondoltam, hogy egy lapos jénai megfelelő lesz a cipónak... illetve a só is kimaradt... De nem sikerülhet mindig minden azonnal :D
Ettől függetlenül a tapasztalatom : Nagyon-nagyon puha még több nap után is (ami nálam mindent visz) és soha de soha nem szabad kihagyni a sót a kenyérből, mert szörnyű íze lesz :D De azért ne aggódj, el fog fogyni ;) Legközelebb majd jobban sikerül!
Köszönöm a receptet!
Szeretettel,
Rebeka
Szia Rebeka!
VálaszTörlésÚgy örülök, hogy megsütötted a kenyeret. :) Ha hiszed, ha nem, a minap én is kifelejtettem a sót az egyik kenyeremből. (szerencsére még kelesztés előtt eszembe jutott és jól belegyúrtam) Előfordul az ilyesmi. :) De sütöttem már én is sótlan kenyeret. Tényleg szörnyű. :D Azért csak elfogyott az is. Köszönöm szépen, hogy megírtad!
Szeretettel:
Ági