2018. január 28.

Sajtos-füstölt szalonnás panini pikáns szederlekvárral









Szeretem az édes és sós ízpárost. :) Ezzel nem is vagyok egyedül itthon, mert ezek a szendvicsek igen gyorsan elfogytak. :D Ráérős hétvégéken akár reggelire is készíthetjük, de vacsorára, vagy egy hétköznapi ebédnek is jó választás lehet. Még szerencse, hogy annyi szeder termett múlt nyáron és ősszel, hogy bőven jutott belőle a mélyhűtőbe is, így most is asztalra kerülhet ez a kicsit különleges szendvics.









Hozzávalók 5 db szendvicshez:
10 szelet gyökérkenyér
10 szelet füstölt bacon szalonna
15 dkg sajt vékonyra szelve (edami, maasdamer, vagy amit szeretünk)
15 dkg szeder (lehet mirelit is)

A lekvárhoz:
1 kis fej lilahagyma
1 ág friss rozmaring
2 ek. barna cukor
1 csipet só
4 ek. víz
1 tk. étkezési keményítő


  1. A bacon szeleteket félbe vágjuk és serpenyőben kissé elősütjük. A szalonnát kivesszük, a visszamaradt zsíron ledinszteljük a finomra vágott lilahagymát. 
  2. Ráhintjük a cukrot, közepes lángon, kevergetve tovább pirítjuk. Mikor a cukor olvadni kezd, hozzáadjuk a szedret, a finomra vágott rozmaringot, a sót, átkeverjük és fedő alatt addig pároljuk, míg a gyümölcs megpuhul. 
  3. Vízben oldott étkezési keményítővel besűrítjük a lekvárt. Levesszük a tűzről, melegen tartjuk. 
  4. A kenyérszeleteket a melegszendvicssütő grill-lapjai között kissé előpirítjuk. 
  5. 5 szeletet félre teszünk, a többire sült szalonnát és sajtot rétegezünk. Ezeket sütőpapírral letakarva a grill lapok között addig sütünk, míg a sajt megolvad. 
  6. A sütőpapírt levéve, a sajt tetejére szederlekvárt kanalazunk és a szendvicseket befedjük a félretett kenyérszeletekkel. Frissen készítve fogyasztjuk.














A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)


4 megjegyzés:

  1. Hú, de guszta ez a szendvics! :) Az olvadt sajt, rajta a pikáns lekvárral... ♥ Kaphatok belőle? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ Még szép, hogy igen! :) Máris indítom, most lettek kész frissen. ;)

      Törlés
  2. Nagyon kínálja magát ez a szendvics; érthető, hogy egy kicsit "munkásabb" is!
    Szeretsz változatosan főzni, úgy látom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! (elnézést, hogy csak most válaszolok)
      Igen, igyekszem. :)

      Törlés