Oldalak

2018. január 9.

Appelstroop - Holland almaszirup









Gondolkodtam, hogy ez a recept illik-e a Holland-nosztalgiaprojektbe, mert hogy igazából almaszirupot eddig nem ettem. Mégis úgy döntöttem, itt a helye, mert igaz, hogy anno nem kóstoltam, de szegről-végről ismerem. :) Mikor kisgyerekként a családdal néhányszor Hollandiában jártunk, ott találkoztunk vele először. Aprócska műanyag dobozkákba zárva, mint a méz, a vaj, vagy a lekvár. Ott sorakoztak a reggelinél a svédasztalon, de valahogy mindig elmaradt szegény és inkább a mézet, vagy lekvárt választottuk. Kár, mert ha már akkor tudom, hogy milyen finom, sokkal hamarabb elkészítem itthon is. :D Ez a szirup egy kicsit tömény, érdekes módon nem az édessége, sokkal inkább a hihetetlenül erős alma íz miatt. Olyan, mint valamiféle almaesszencia. A színe, pedig, mint a sötét borostyán. ♥ Az almaszirupot süteményekre, palacsintára, fagylaltra is tehetjük, de vajas kaláccsal is nagyon finom. Persze csak módjával. ;) Legközelebb azt hiszem dupla adagot készítek. :D










Hozzávalók ~2 dl-hez:
8 dl frissen facsart almalé
15 dkg barna cukor
1/2 rúd fahéj


  1. Az almalevet a cukorral és fahéjjal lábasba tesszük. Takarék lángon kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad.
  2. Ezután keverés nélkül -szintén takarék lángon- gyöngyözve addig forraljuk, míg a negyedére besűrűsödik. Tiszta, száraz üvegbe töltjük. Ha teljesen kihűlt, akkor lezárjuk az üveget.














Tipp: Hogy az almaszirup mikor sűrűsödik be a negyedére, azt egy bambuszpálcikával könnyen ellenőrizhetjük. Bejelöljük rajta az "induló" mennyiséget és azt, hogy mikor lesz majd kész. A pálcikával így főzés közben folyamatosan ellenőrizhetjük a szirupunkat. :) Ne főzzük túl, mert egyrészt keserű lesz, másrészt kihűlés után túlságosan besűrűsödik.
A kész szirup hűvös kamrában -meg merem kockáztatni, hogy- hónapokig is eláll, ha hamarabb el nem fogy. ;)




Ihletadó recept: itt.
 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik ez a recept! :) Kíváncsi lennék én arra a tömény almaízre. :D Remélem, nem jöttem túl későn, hogy kérjek egy kis kóstolót. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, köszi! :) Azóta újabb adag készült -dupla-, úgyhogy bőven jut kóstolónak is. Máris küldöm, és mellé egy kis frissen sült fánkot is, hogy legyen mivel megkóstolni. ;)

      Törlés
  2. Hogy készíthetnék frissen facsart almalevet? Nincs gyümölcscentrifugám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem tudom, hogy lehet-e kapni adalékmentes almalevet... Ha nem, azt hiszem a legegyszerűbb, ha finomra reszeled a meghámozott almát, majd vagy szitán átpasszírozod, vagy egy sűrű szövésű gézbe bugyolálva "kicsavarod", így kinyerve a levét. :)

      Törlés