2015. december 22.

Rákóczi túrós





















Éppen 10 éve nézegetem ezt a receptet az egyik Príma Konyha magazinban. :D Ideje volt már, hogy elkészüljön nálunk is ez a sütemény. Erre pedig nincs is jobb alkalom az ünnepeknél. :) Megmondom őszintén, hogy én nem jártam utána, vajon ez a leírás mennyire hasonlít az "eredeti"-hez. Kicsit sutának is tartom ezt a kifejezést, ha ételről van szó -hacsak az nem tényleg az eredeti :D-, mert az ételekben pont az a jó, hogy mindenki a saját ízlésére alakíthatja őket. Ez persze azt is jelenti, hogy meglehet, nem túl szerencsés pont ezt a nevet adni ennek a süteménynek, még ha a magazinban ez szerepel is. Pláne, hogy némiképp változtattam is rajta. Minden esetre a végeredmény igen jó lett. :D Ez kérem tehát itt a sokadik (majdnem) Rákóczi túrós. ;)


















Hozzávalók egy 25x30x6 cm-es sütőtálhoz:
A tésztához:
30 dkg sima liszt
10 dkg cukor
3 tojássárgája
20 dkg vaj
fél citrom reszelt héja
csipet só

A túrós töltelékhez:
70 dkg félzsíros túró
3 tojássárgája
2 tojásfehérje
5 ek. cukor
fél citrom reszelt héja
3 ek. tejföl
1 tk. étkezési keményítő
4 ek. sárgabaracklekvár

A tojáshabhoz:
4 tojásfehérje
5 ek. cukor
1 tk. citromlé


  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt sütőtálba igazítjuk. Villával megszurkáljuk és hűtőbe tesszük ~30 percre. Eközben a sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Pihentetés után a tésztát ~20 perc alatt elősütjük. Míg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A túrót villával áttörjük, majd alaposan elkeverjük a cukorral, tejföllel, tojássárgájával. Ízesítjük reszelt citromhéjjal, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. 
  3. Az elősütött tésztát megkenjük az étkezési keményítővel elkevert sárgabarack lekvárral, majd elosztjuk és szépen elegyengetjük rajta a túrós tölteléket. A süteményt visszatesszük a 180°C-os sütőbe ~20-25 percre.
  4. A tojáshabhoz a tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a citromlevet, cukrot és kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük és "feldíszítjük" vele a sütemény tetejét.
  5. A sütő hőmérsékletét 120°C-ra mérsékeljük és visszatesszük a süteményt, míg a hab a tetején szépen megszilárdul. (Én némiképp bizalmatlan vagyok a fehérjehabbal, úgy általában, ezért inkább kicsit tovább hagytam bent a sütit. Ez nálam még ~20 perc volt. Ennél a lépésnél mindenki döntsön belátása szerint. ;))
  6. A kész süteményt a sütőtálban langyosra hűtjük, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük és deszkára téve kihűtjük. Tetszőleges formára szelve kínáljuk.




















...és igen, mazsola az nincs, van viszont annál több fotó. :D

4 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan szép süteményt készítettél, tökéletes, és a fotókat egyszerűen imádom!!! ♥ Engem nem zavar, hogy sok van belőlük. :D Most nagyon, de nagyon megennék egy szeletet, utána még egyet és még egyet. Annyira szeretném. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm!♥ Már olyan rég készültem rá, izgultam nagyon, hogy milyen lesz. :) Úgy örülök, hogy tetszik. ...a sok fotó is. :D ...megszaladt a kezem. ;) Már teszem is tálcára, veszem a kabátom és viszem, mert ezt muszáj személyesen... és mert szeretnék egy finom kávét, miközben dumcsizunk. :D

      Törlés
    2. Azt elhiszem, mindig izgalmas olyat sütni, amit még soha, főleg akkor, ha ilyen sütiről van szó, mint a Rákóczi. :)
      Bocsi, hogy eltűntem, és elmaradt a kávézás, de holnap nagy szeretettel várlak ebéd után. ;) De jó lesz! :D

      Törlés
    3. Hát jó, de annak az az ára, hogy dupla mennyiségű sütivel kell megbirkóznunk. :D Akkor holnap. ;)

      Törlés