2015. december 15.

Csirkesült gyümölcsös lilahagyma lekvárral és sajtos burgonyagombóccal









Nálunk a hagyma az ünnepi asztalon is főszerepet kap. Hiába no... hagymát eszünk hagymával. Ez esetben épp lilahagymával. :D Remek lekvárt lehet belőle készíteni, ami sültek mellé nagyon jól illik. A gyümölcsök és a kakukkfű íze klasszul harmonizál a hagymával. Kicsit édes, kicsit savanykás és a csirkesülttel és burgonyagombóccal igazi ünnepi fogás kerekedett belőle. Leírni biztosan tovább tartott, mint megenni. :D









Hozzávalók 4 személyre:
A csirkesülthöz:
4 egész csirkecomb
8-10 szem szegfűbors
1 citrom reszelt héja
4-5 gerezd fokhagyma
tej

4-5 ek. mangalicazsír
15 dkg kolozsvári szalonna

A gyümölcsös lilahagyma lekvárhoz:
2 evőkanál mangalicazsír
4 nagy fej lilahagyma
6 dkg aszalt sárgabarack
6 dkg aszalt vörös áfonya
4 ek. barna cukor
3 ek. balzsamecet
morzsolt kakukkfű


A sajtos burgonyagombóchoz:
80 dkg burgonya (tisztítva)

szerecsendió
3-4 ek. sima liszt
5 dkg reszelt sajt


  1. A csirkesülthöz előző nap előkészülünk. A combokon a csont mellett a húst bevágjuk, majd egy jól záródó dobozba téve őket felöntjük annyi tejjel, ami épp ellepi. A tejet fűszerezzük karikára vágott fokhagymával, citromhéjjal és szegfűborssal, amit előzőleg kicsit megtörünk. A dobozt lezárjuk és hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára. 
  2. Másnap a húst kivesszük a fűszeres tejből, szárazra töröljük. A bőrét óvatosan fellazítjuk és alá vékony szalonnaszeleteket fektetünk. Az így előkészített combokat kicsit sózzuk, majd zsírral kikent tepsibe tesszük, fóliával letakarjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben ~2 óra alatt készre sütjük. Sütés végén a fóliát levesszük és pirosra sütjük a húst.
  3. Míg a hús sül elkészítjük a hagymalekvárt. Nagy serpenyőben felhevítjük a zsírt és karamellizáljuk rajta a cukrot. Rátesszük a vékonyra szelt hagymát a felaprított aszalt sárgabarackot és a vörös áfonyát. Kevergetve addig dinszteljük, míg a cukor újra elolvad. Ízesítjük balzsamecettel, kakukkfűvel, sóval és lefedve közepes lángon ~35 perc alatt készre pároljuk. 
  4. A burgonyagombóchoz a burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük, majd áttörjük. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval. Hozzáadjuk a sajtot és annyi lisztet, amitől jól formálható masszát kapunk. Ebből diónyi golyókat formálunk, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük. 
  5. A csirkesültet lilahagyma lekvárral és burgonyagombóccal körítve tálaljuk.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is. :)

2 megjegyzés:

  1. Ó, azok a kis burgonyagombóckák! ♥ Imádom, ha sajt is van benne. És a lila hagyma lekvár is nyerő lenne nálam. Egyszer csináltam almás-hagymás crostinit, azon hasonló hagymaleki volt, úgyhogy tudom, hogy szeretném. :) Azzal a szép csirkecombbal pedig valóban királyi eledel. Kérek szépen! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát ha láttad volna, mit össze örömködtem itt nekik, hogy milyen kis szabályosak lettek. Már ahhoz képest, hogy én gyártottam őket. :D No, mivel te is hagymaimádó vagy és mert úgy gondolod biztosan ízlene, nem is molyolok "rendes" adagokkal. Indul mindenből az extra küldemény! ♥

      Törlés