Oldalak

2016. január 5.

Lebbencsleves









Egyszerű, laktató, de mégsem túl nehéz leves. Ez kell most a hidegben, a nagy ünnepi eszem-iszom után. :) Sokszor készül nálunk, mert gyorsan megvan és ha kicsit üresebb a kamra és a hűtő, néhány zöldség és egy kis szalonna, vagy kolbász mindig van itthon. :) ...erről most eszembe jut egy régebbi főzős műsor, ahol az volt a mondás, "...mert az mindig van otthon...". Néha jókat kacarásztam magamban, mert olyan alapanyagok is előfordultak, ami nálunk még sosem, vagy csak nagyon ritkán. De hát ugye mindenkinek más a kamrája. :D Persze én is főztem már hol zeller, hol fehérrépa nélkül, ha épp elfogyott, de azok nélkül is épp annyira jó. :) ...esetleg ha akad egy kis tejföl -mert ez nálunk történetesen mindig van itthon-, tálaláskor mindenki kedvére megbolondíthatja vele a leves. ;)






Hozzávalók 6 személyre:
15 dkg füstölt húsos szalonna
1 vöröshagyma
2 sárgarépa
1 fehérrépa
kis darab zeller
4-5 közepes burgonya
15 dkg lebbencstészta
őrölt paprika

1/2 ek. zsír, ha szükséges


  1. Egy nagyobb fazékban a csíkokra vágott szalonnát lepirítjuk. (Ha szükséges kevés zsírt tehetünk alá.) 
  2. A szalonnát kiszedjük, a visszamarad zsírra tesszük a lebbencstésztát, finomra vágott hagymát. Addig pirítjuk kevergetve, míg a tészta elkezd hólyagosodni. 
  3. Rátesszük a megtisztított, karikára vágott sárga- és fehérrépát, a kockára vágott zellert és a szalonnát. Néhány percig együtt pirítjuk. 
  4. Meghintjük őrölt paprikával, sóval, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott burgonyát, majd vízzel felengedve lassú tűzön készre főzzük a levest.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is.
 

2 megjegyzés:

  1. Hmmm, ez a leves valóban jól esne most. Evés közben együtt kacarászhatnánk azon a bizonyos főzőműsoron, mert arra bizony én is emlékszem, és ugyanaz volt a véleményem, mint neked. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D No akkor vedd a kabátod, húzd a csizmát és gyere, mert várunk! Addig is, míg eljön az ebédidő beszélgetünk egy jót. :)

      Törlés