Oldalak

2016. január 7.

Datolyás sütemény












A karácsonyi ünnepek alatt felhalmozódott itthon némi datolya. :) Mivel nálunk annyira nem fogy csak úgy magában, inkább gyümölcskenyérbe, néhány sütibe, elkezdtem hozzá olyan recepteket keresni, amihez nagyobb mennyiség kell. Találtam is rengeteget. Egyszer beszerzek -vagy faragok :D- hozzá formázót és biztos sütök Ma'moul-t, mert olyan szép. Addig pedig maradok ennél a receptnél, mert jó kis süti kerekedett belőle. ;)















Hozzávalók 40 db-hoz:
a tésztához:
16 dkg vaj
10 dkg cukor
35 dkg sima liszt
2 tojás
1 kk. só

A töltelékhez:
50 dkg aszalt datolya (mag nélkül)
1 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 kk. őrölt fahéj

A tetejére:
1 tk. méz
1 kk. víz
2 ek. szezámmag


  1. A töltelékhez a datolyát tálba tesszük, meglocsoljuk a narancs levével és ~30 percet pihentetjük. Késes aprítóban krémesre daráljuk, belekeverjük a reszelt narancshéjat és fahéjat. 
  2. A tésztához a vajat cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, ezekkel is alaposan kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet. 
  3. A tésztát két részre osztjuk és mindkét felét alaposan lisztezett felületen 40x8 cm-es téglalappá nyújtjuk. 
  4. A téglalapok közepén, hosszában elosztjuk a tölteléket, majd a tésztát ráhajtva, hengert formálunk. A töltött tésztahengert ~60 cm hosszúságúra sodorjuk, majd éles késsel 3 cm-es darabokra vágjuk, melyeket sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatunk. 
  5. A tetejüket lekenjük a méz és víz keverékével, majd megszórjuk szezámmaggal. A süteményt 175°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük.











A receptet megtaláljátok a Kifőztük novemberi számában is. :)



4 megjegyzés:

  1. Már az újságban is megcsodáltam ezt a sütit, és úgy éreztem, hogy bár datolyás, ezt mégis szeretném, mert nagyon kívánatosan néz ki. Százszor szebb, mint az ihletadó. Szerintem az én diósommal jó haverok lennének. :D Próbáljuk ki pl. úgy, hogy küldesz belőle kóstolót, én meg egy pillanatra összebarátkoztatom őket. :D De aztán nem menekülnek attól, hogy bepusziljam őket. A diósokat meg küldöm tovább neked. Na jó, befejeztem. :D
    Ja, nem! Mert van még egy fontos közölni valóm: a blog csodaszép lett, üde, vidám, tiszta pozitív, vagyis még pozitívabb, mint eddig, ízléses, egyszóval nagyon egyben van. ♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó! ♥ Köszönöm szépen! :) Örülök nagyon, hogy tetszik! :)
      A kóstoló már úton van barátkozás és bepuszilás céljából! Hamarosan érkezik fényszánnal. :D

      Törlés
  2. Kedves Druszám! Ezek a fotók annyira csodaszépek, hogy szinte nem találok szavakat! Úgy tökéletes, ahogy van (Bridget Jones után szabadon) - a készlet - a rózsák - a süti már csak hab a tortán! Én nagyon elfogadnék egy ilyen fotót a falra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! ♥ Nagyon örülök, hogy tetszenek a fotók! :) Akkor hát amíg nézelődsz, küldök gyorsan egy kis kóstolót is mellé. :)

      Törlés