2013. november 26.

Sajtos stangli









Nagyjából ezer éve nem sütöttem sós sütit. Jó, persze kelt tésztákat igen, de kifejezetten apró süteményt nem. Amit csak úgy jártában-keltében az ember elmajszolgat. ...esetleg egy pohár bor, vagy korsó sör mellé elrágcsál. Ez a sajtos stangli végtelenül egyszerű, remek vendégváró. ...és nem utolsó sorban gyors, mert a méricskéléstől a kész sütiig nem telik el egy óra. :) Persze még picit várni is kell, hogy hűljön, de fújni ér! :D 








Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
10 dkg graham-liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj vagy zsír
1 csomag sütőpor (12g)
4-6 ek. tejföl

őrölt kömény (elhagyható)

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt


  1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán ~0,5 cm vastagra nyújtjuk.
  3. Derelyevágóval -esetemben pizzaszeletelővel :)- tetszőleges méretűre felszeleteljük, sütőpapírral fedett tepsire rendezzük. Elhabarjuk a tojást, vékonyan lekenjük vele a tésztát, amit ezután megszórunk reszelt sajttal.
  4. Előmelegített sütőben ~15-18 perc alatt kisütjük a stanglikat.









Már sütöttem úgy is, hogy vaj és zsír fele-fele arányban volt a tésztában. ...hát hiába, nem figyeltem, elfogyott a vaj. :D 




12 megjegyzés:

  1. "Nagyjából" soha nem sütöttem még sós sütit, hacsak a cheddar sajtos scones annak nem számít, úgyhogy ez a stangli igencsak lecsúszna most. Annál is inkább, mert teljesen elteltem az édességgel, mert meg kellett kóstolnom az új kekszet. :D Ezek a stanglik hamar fogynak, nagyon etetik magukat, és annyi édesség után is képes lennék megenni egy tálcával, egy kis citromos tea kíséretében. Jól tetted, hogy ilyet sütöttél. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Én is valahogy így jártam! A nagy karácsonyi főpróbák alatt betelt az édes süti-fiók. Kellett már egy kis sós, hogy aztán újult erővel lehessen kóstolgatni. ;) Már küldöm is fénypostával!

      Törlés
  2. Már viszem is magammal :) Druszám, oszt a söröcske - borocska hol maradt? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oké! ;) Hát ...ööö... most teácska járt mellé. :) De neked küldök bármit, amit csak szeretnél. :)

      Törlés
  3. Egy húron pendülünk:-) ma én is sós kekszet sütöttem, csak le vagyok maradva a receptekkel.
    Szeretem a sós sütik minden fajtáját. Ez is nagyon guszta! Nálam pálinka van mellé téve :-D no nemhiába mondják, hogy sör és borkorcsolya. Persze teával is isteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ugye, hogy ugye? De jó! Kell bizony a sok édes után már egy kis sós is. Én is nagyon szeretem, de valamiért elég ritkán sütök. Ezen pedig változtatni kell. :D

      Törlés
  4. Ebből a szép tányérból örömmel lopkodnám a stanglijaidat. ;) ...és én még mindig nem sütöttem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Oda se neki! Amíg innen is szemezgethetsz, nem is kell sütni. ...majd csak ha elfogy. :D

      Törlés