2013. november 21.

Rozsos cipó




Az egyik lisztes zacskó csomagolásán olvastam az eredeti receptet. Megtetszett, gondoltam kipróbálom. ...hát persze, hogy picit variáltam rajta. :) Adtam hozzá zabkorpát -mostanában szinte minden kenyérbe teszek egy keveset- egy picit több élesztőt és persze az olívaolaj sem maradhatott ki. Jó kis masszív kenyér lett; mi az ilyet is nagyon szeretjük, mert van rajta mit rágni. :D




Hozzávalók egy cipóhoz:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg világos rozsliszt
3 púpozott ek. zabkorpa
2 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
pici cukor



  1. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, zabkorpát, hozzáadjuk a sót. A vízben pici cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A felfutott élesztőt, az olívaolajjal együtt a lisztkeverékhez adjuk és kézzel jó ruganyos tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük és újabb 1 órát kelesztjük. 
  5. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Pihentetés után a cipó tetejét bevágjuk, vízzel átkenjük, majd betesszük a forró sütőbe. ~20 perc után mérsékeljük a sütési hőfokot 180 °C-ra és további ~40 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.





6 megjegyzés:

  1. Jaj, de szép! Nagyon formás lett, de szívesen belecsípnék, hogy kicsit rontsak a külsején. ;) :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Gyere, gyere! Törj belőle nyugodtan amekkora csak jólesik!

      Törlés
    2. Falatozzunk együtt! Viszek hozzá leveskét, te meg azt kóstold meg! :)

      Törlés
    3. :D De aranyos vagy! Oké, benne vagyok! Már terítem is az asztalt! ;)

      Törlés
  2. Húh de szép, formás kenyér és még egészséges is!

    VálaszTörlés