2013. július 24.

Szent Gyögy-hegy - Balaton-felvidék
Szent György


A Szent György-hegy -ahogy a Tapolcai-medencében található többi bazaltvulkán is- a korábbi felszíni viszonyokról tanúskodik, ezért ezeket hegyeket tanúhegyeknek nevezzük, melyek szigetként emelkednek ki a Tapolcai-medence síkjából. 


...indulás felelé


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


A közel 415 méter magas Szent György-hegy a 3-4 millió évvel ezelőtt kezdődött vulkanikus tevékenység eredményeként keletkezett. A vulkáni tevékenység lezárulásával a jégkorszak idején a mainál 100-200 méterrel magasabb felszínt a külső erők -víz, szél, napsugárzás stb.- jelentősen lepusztították. A keményebb vulkáni kőzetek jobban ellenálltak az eróziónak, ezért védelmükben, eredeti magasságukban őrződtek meg a pannon laza üledékes rétegek. A hegy leghíresebb nevezetességei az ÉK-i oldal bazaltképződményei, a 30 méter magasságot és 1,5 méter átmérőt is elérő bazaltoszlopok; bazaltorgonák. 


Bazaltorgonák


...magányosan


Bazaltorgonák


Bazaltorgonák


Ezek a kőoszlopok néhol egymás mellett, néhol támasz nélkül, egyedül állnak, így az erózió -mely az oszlopok alatti homokos, agyagos pannon rétegeket sem kíméli- erősen pusztítja, alakítja őket. Az alapjukat vesztett oszlopok idővel ledőlnek, törmelékükből kőfolyások, törmeléklejtők alakulnak ki. 
Az ilyen ledőlt oszlopok tömbjei között kialakult üreg a jégbarlang. A labirintusszerű üregben a télen lehűlt levegőt a nyári meleg sem tudja kiszorítani, illetve az állandóan nedves környezet párolgása is hőt von el környezetétől, így a jégbarlang a legmelegebb nyári napon is természetes "hűtőszekrényként" viselkedik. A néphit szerint az üregeket régen sárkányok lakták, ezért ezeket sárkánybarlangnak nevezik.


Jégbarlang


Jégbarlang


...mindjárt felérünk


Gyalogbodza - Sambucus ebulus (mérgező!)


Kontyvirág termése - Arum maculatum (mérgező!)


Erdei mályva - Malva silvestris


Gulács - Örsi-hegy - Badacsony


Szigliget - Antal-hegy - Hálás-tető - Várhegy


Balaton :)


Badacsony


...séta lefelé


Szent György


Panoráma a Tapolcai-medencéreLengyel-Tóti kápolna

A Szent György-hegy oldalában található 215 m magasan, a Boldogságos Szűz tiszteletére szentelt barokk kápolna, melyet a lengyeltóti Lengyel-család építtetett 1760 körül. A kápolna homlokzatán és oromzatán megtaláljuk többek között Szent György, Szent István és Szent László szobrait.

Szent György


Szent István


Szent László
Tarányi-présház

Lengyel kápolna közelében található Hegymagas község egyik legszebb műemléképülete, a Tarányi-présház. Az épület népies barokk stílusban épült 1786-ban. Oromzatán szobrok láthatók, köztük egy hordón lovagoló Bacchus. Kőoszlopos erkélyéről pedig csodás kilátás nyílik az előtte elterülő tájra.

Oroszlános-kút

A bővizű kút a Lengyel-Tóti kápolnától nem messze található, a présházak között vezető út mentén. A víz iható, minőségét rendszeresen ellenőrzik.
Szöveg forrása és további információ: www.balcsi.net; Wikipédia

4 megjegyzés:

 1. Imádom Badacsonyt és környékét! Szinte minden évben (a házassági évfordulónkon) meglátogatjuk. Idén sem lesz ez másként :) Addig is köszönöm a sétát

  VálaszTörlés
 2. De jó! Mi is! :) Örülök nagyon hogy tetszett és köszönöm hogy velem tartottál. :) Boldog évfordulót előre is!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon szépek a képek! Sokszor készültünk, de sajnos sosem jutottunk el...

  VálaszTörlés
 4. :) Köszönöm! Azért remélem egyszer majd Ti is eljuttok ide. :) Addig is örülök, hogy velem tartottál egy virtuális sétára.

  VálaszTörlés