2013. április 13.

Fokhagymás sült hal



Imádom. "Régen", otthon bográcsban sütöttünk így halat. Apró halakat. ...hát biztos, hogy nem semmi munka lehetett szépen megtisztítani őket, de hát akkor még kicsik voltunk nemigen tudtunk segíteni. Jobb volt nekünk inkább az asztal körül sertepertélni -jó messze a forró olajos bográcstól- és várni a finom falatokat. De jó is volt! :D A szilvásváradi kirándulás képeit nézegetve eszembe jutott, hogy milyen finom pisztrángot ettünk ott. ...és hogy milyen régen ettünk halat. Így nem volt kérdés, hogy mi lesz abból a hekkből -most épp ez volt itthon-, ami a mélyhűtőben lapul.
Tehát Szilvásvárad mellé költözött egy kis badacsonyi nosztalgia. 
Így elkészítve nagyon finom -a teljesség igénye nélkül :)- a keszeg, ponty, harcsa, vagy a pisztráng is... 
Persze a rántott halra se mondunk nemet, de ezt valahogy jobban szeretjük. :D



Hozzávalók 3-4 személyre:
1 kg hal tisztítva
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika
sima liszt
kukoricaliszt


  1. A halat (kivéve ha szeletben sütjük) beirdaljuk. Besózzuk, majd ~15 percet pihentetjük.
  2. A fokhagymát lereszeljük, majd jó alaposan bedörzsöljük a halat úgy, hogy mindenhová jusson.
  3. Egy tányérban elkeverünk egy kevés lisztet (fele sima-, fele kukoricaliszt) őrölt pirospaprikával.
  4. Egy mély serpenyőben -vagy wokban, ha van-, olajat hevítünk.
  5. A halról papírtörlővel leitatjuk a nedvességet, megforgatjuk a paprikás lisztben, majd bő olajban kisütjük.
Mi most tartárral és friss salátával ettük. De lehet "dőzsölni"; sült krumplival, vagy friss kenyérrel is nagyon finom! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése