Oldalak

2017. június 7.

Napraforgómagos-mazsolás panettone









Nagyon-nagyon régóta szerettem volna ilyen sütőformát. :) Annyira tetszenek az ebben készült kelt tészták. Most végre felavathattam. Igaz, először nem hagyományos panettone készült benne, de így nyár elején talán nem is baj, hogy nem karácsonyi kalácsot sütöttem. :D ...és persze nem is "csak" panettone sülhet ebben a formában. ;) Most, hogy kicsit hűvösebb lett -már az elmúlt napokhoz képest-, bátran be lehet kapcsolni a sütőt.










Hozzávalók egy ~16 cm-es formához:
30 dkg liszt
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3,5 dl langyos tej
3 ek. méz
3 dkg friss élesztő
5 dkg hántolt napraforgómag
10 dkg mazsola
1 kk. őrölt fahéj
3 ek. olívaolaj
csipet só

Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
porcukor a tálaláshoz


  1. A tésztához a tejben a mézzel és egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a fahéjat, a napraforgómagot és az átmosott, lecsepegtetett mazsolát. A felfuttatott élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát. 
  2. Cipóvá formázzuk és a kivajazott formába téve, 1 órát kelesztjük. 
  3. A forma tetejére alufóliából kupolát formálunk, hogy sütés közben a tészta szabadon nőhessen, de ne égjen meg. 
  4. 180°C-ra előmelegített sütőben ~70 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
  5. Langyosra hűtjük, majd a formából kivéve porcukorral hintve tálaljuk.














A receptet a Kifőztük májusi számában is megtaláljátok. :)

2017. június 5.

Pipacsok

 
 
 
 
 







 
 
Váci Mihály - Pipacsok a búzamezőben
(részlet)
 
"Messze virítanak.
Lenge szirmaikat
rázva vérpirosan,
mag felett magasan,
messze virítanak.

Tőlük piros a táj!
_"Ime itt van a nyár!"
Őket nézegetik,
szép csokorba szedik.
Tőlük piros a táj."
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2017. június 3.

Málnakrémes szelet









Már érik a málna. :D Igaz, a "hatalmas" málnásból még csak pár maréknyi érett szemet lehetett levadászni. Egy része elfogyott frissen, a maradék a sütire került díszítésnek. :) A piskótához a tavalyi aranytartalékból használtam. :D A málnás körüli nyüzsgés és zsongás biztos jele annak, hogy ebből a gyümölcsből nem lesz hiány az idén. (Ezt gyorsan le is kopogom. :)) Ez a málnakrémes szelet nagyon ízlett mindenkinek, úgyhogy biztosra veszem, hogy lesz még a nyáron. ...sokszor... ;)










Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
5 ek. fehér tönkölyliszt
1 ek. étkezési keményítő
4 ek. cukor
1/2 kk. vaníliapor
1/2 kk. sütőpor
csipet só
2 marék málna (lehet mirelit is)
kevés vaj és liszt a formához

A krémhez:
10 dkg vaj
10 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
15 dkg málna
2 ek. cukor

A díszítéshez:
figurina formacukor
piros és sárga málnaszemek


  1. A tésztához a tojásokat elhabarjuk a cukorral. Hozzáadjuk a sóval és sütőporral elkevert lisztet, az étkezési keményítőt és a vaníliaport. Kikeverjük a tésztát, majd óvatosan beleforgatjuk a málnaszemeket. 
  2. A tésztát vajazott, lisztezett formába öntjük, elegyengetjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk. 
  3. A krémhez a málnát a 2 evőkanál cukorral addig forraljuk, míg kissé besűrűsödik. Szitán átpasszírozzuk. 
  4. A mascarponét a vajjal és porcukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a gyümölcspürét, elkeverjük. A kihűlt piskóta tetejét bevonjuk a málnás krémmel, majd néhány órát hűtőben pihentetjük a süteményt. 
  5. Tálaláskor tetszőleges formára szeleteljük,  formacukorral és málnával díszítjük.














A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)