Oldalak

2016. július 3.

Sfogliatella Riccia napoletana















Legkedvesebb "hősöm" emlékére szerettem volna készíteni valamit, ami igazán olasz, és igazán nápolyi. :) ♥
Több napos keresgélés után végül rátaláltam a sfogliatellára. Ez egy tradicionális nápolyi sütemény, mely kagyló formára alakított leveles tésztából készül fűszeres ricotta töltelékkel. A világhálón böngészve olvastam is jó pár ígéretesnek tűnő receptet. Néztem videókat az elkészítésről és úgy gondoltam, lesz, ami lesz, most én is "hős" leszek és bármilyen nehéznek is tűnik, én bizony belevágok. :) A tészta már a hűtőben pihent, mikor újra kezembe vettem Bud Spencer - Eszem, tehát vagyok /étel- és életreceptek/ című könyvét és nagy meglepetésemre a sfogliatella is szerepel benne. Így hát sikerült egy olyan ételt választanom, amit ő is szeretett. ;)







 







Hozzávalók 14-16 db-hoz:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
~2 dl langyos víz

lágy zsír

A töltelékhez:
3 dl tej
12 dkg búzadara
1 csipet só
20 dkg ricotta
12 dkg porcukor
1 kis tojás
1 citrom héja
1 kk. őrölt vanília
1/2 kk. őrölt fahéj


  1. A tésztához a lisztet, sót tálba tesszük. Hozzáadjuk a vizet és kézzel elkezdjük összeállítani a tésztát. Meglehetősen száraz lesz, nehezen áll majd össze. Ha nagyon szükséges 1 evőkanálnyi vizet még tehetünk hozzá összeállítás közben. A kissé darabos tésztát gombóccá formázzuk, fóliába csomagolva 2 órára hűtőbe tesszük.
  2. Pihentetés után a tésztát tésztagéppel elkezdjük nyújtani/összedolgozni. Először a lehető legnagyobbra állítjuk a vastagságot és áttekerjük rajta a tésztát. Második, harmadik alkalommal már hosszában félbe hajtjuk és úgy nyújtjuk. 
  3. A gépet keskenyebbre állítjuk és 2-3 alkalommal -a tésztát mindig hosszában félbe hajtva- ismét áttekerjük. Ekkor a tészta nagyjából 4-5 mm vastag, ~80x10 cm-es téglalap lesz.
  4. A tésztát ezután felvágjuk 8 egyforma téglalapra. Ezek egyenként 20x5 cm-esek lesznek. Míg az egyiket nyújtjuk, a többit fóliával letakarjuk, hogy ne száradjanak.
  5. Fogjuk az első téglalapot és ~2 mm-re állítva a tésztagépet áttekerjük rajta, majd hosszában félbe hajtva még egyszer. 
  6. Még keskenyebbre állítjuk a gépet és újból áttekerjük a tésztát. Ekkor nagyjából 1 mm vastag lesz, 10 cm széles és jó hosszú. :) (...ezt pontosan nem mértem meg...)
  7. Az így előkészített tésztaszalagot sima felületre fektetjük. Az egyik végét széltében óvatosan megnyújtjuk ~20 cm-esre, majd elkezdjük nagyon szorosan feltekerni a tésztát. 3-4 cm után az egészet, teljes hosszában 20 cm szélesre húzzuk. Kézzel, nagyon vékonyan lekenjük lágy zsírral, majd az egészet jó szorosan feltekerjük. A végéhez, hozzáillesztjük a következőleg géppel kinyújtott részt. Ezt is 20 cm szélesre húzzuk, lekenjük zsírral és folytatjuk a feltekerést. Így járunk el a többi tésztarésszel is, míg le nem fogynak.
  8. A kész tésztahengert kissé megnyújtjuk, megigazgatjuk így ~5 cm átmérőjű és 25 cm hosszú lesz.  Alaposan körbekenjük zsírral és fóliába csomagolva 24 órára hűtőbe tesszük. 
  9. Másnap a krémhez a tejből és búzadarából egy csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Tálcára, vagy kis tepsibe simítjuk és kihűtjük. 
  10. A kihűlt grízt kis darabokra vágjuk, tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a ricottát, tojást, porcukrot. Ízesítjük fahéjjal, vaníliával és reszelt citromhéjjal, majd az egészet robotgéppel sima krémmé dolgozzuk.
  11. A hűtőből kivett tészta végeit levágjuk, majd a hengert 14-16 egyforma szeletre vágjuk.
  12. A tésztakorongokból kissé zsírozott kézzel tölcsér formát alakítunk, majd megtöltjük a krémmel. A tölcsért lazán félbe hajtjuk, így megkapjuk a jellegzetes kagyló formát. 
  13. Az így előkészített süteményt sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  14. Porcukorral hintve tálaljuk.




















Két klassz videó a készítésről itt és itt. :)

Ihletadó receptek itt és itt. :)

A sütemény megformázásához sokkal nagyobb kézügyesség kell, mint ami nekem van, így az enyémek kissé rusztikusak lettek. ;) A sütési idő nálam 35 perc volt, de ez sütőfüggő, inkább többször ellenőrizzük. :)

2016. július 1.

Levendula


















 Keresztury Dezső - Levendula


Levendula, levendula,
fanyarédes animula,
lettél lila lángfurulya,
mert perzsel vad kánikula.


Kék a lába, zöld a szárnya,
a madár beh gyöngyön járja:
vele hívó szép dalára
vén szívem is lépne párba.


Fenn az égen sűrű csillag,
lenn fekete falu falvak:
éj ködében tarló, parlag,
jobb ki békén hazaballag.


Levendulaillat illan,
az a madár meg se cikkan,
de ami volt mégis itt van
híven őrzött álmaimban.


Talán csak egy pillantásra
megéled az éj varázsa:
virággal telik a váz, ha
szívós élet lobban lángra.


Villik tánca hív már útra,
s valami megárad újra:
telt szívem veled virulna
levendula, levendula.
























 A képek a Csongrádi Levendulafarmon készültek. :)
 

2016. június 28.

Carlo Pedersoli emlékére



www.budspencerofficial.com
 Fotó forrása: www.budspencerofficial.com



...Bud Spencer... Fogalom nekem és még nagyon sokaknak, akik a filmjein nőttünk fel.  Elment. Hihetetlen. Anyu azt mondta róla: "Remélem, hogy a mostani gyerekeknek is lesznek ilyen "hősei". Mert nekem az volt és mindig is az marad. Sosem gondoltam arra, hogy egyszer majd ő is elmegy, s az égieknél főzi a hagymás babot. Ahol már nem osztogat pofonokat, csak figyel minket mosolyogva a Mester. Csodás élete volt. Páratlanul tehetséges,  sokszínű és jó ember. Jogi egyetemet végzett. Volt olasz úszóbajnok és válogatott vízilabdázó. Volt légitársasága, étteremlánca, textil üzeme. Zeneszerző, énekes, forgatókönyvíró, pilóta és feltaláló. Bármibe fogott, azt sikeresen csinálta. Mégis talán a filmjeivel, az általa alakított karakterekkel lopta be magát a szívünkbe. Sok filmjét láttam. :) ...nagyon sokszor... Mikor meghallom az ...és megint dühbe jövünk főcímdalát, már mosolyra húzódik a szám. S ez még jó sok filmjével így van. A mai napig felhőtlenül tudok nevetni a poénokon, a párbeszédeket fejből tudom. Akárhányszor is láttam már őket, mindig oda tudnak ültetni a tv elé. ...mert mindig kell egy kis nevetés nem igaz? Bár most csak egy szomorkás mosolyra telik... 
Remélem egyszer majd Csemete is úgy fogja szeretni a filmjeit mint mi, és Bud Spencer az ő hőse is lesz! :) Addig pedig jókat táncolunk együtt a főcímzenékre