Oldalak

2020. december 31.

Mákos szelet


 
 
 
 
 
 
 
 
 
Régi hagyomány, hogy szilveszterkor az emberek valamilyen mákos finomságot esznek. Sok helyen úgy tartják, az ilyenkor fogyasztott apró szemű étel -lencse, mák, vagy sárgaborsó- pénzt vonz a házhoz. Mi tagadás, ez a "variáció" is igen szimpatikus, de nekem mégis közelebb áll a szívemhez az, hogy a mák örömöt és sikert csalogat a házhoz. A siker persze nem feltétlenül üzleti jellegű és pont ezért, igazán szívmelengető gondolat. :) Épp ezért, együnk egy jó kis mákos gubát, vagy egy szelet mákos sütit (esetleg kettőt, vagy amennyi jólesik). ;)
 
Én ezzel a süteménnyel kívánok mindenkinek örömmel és boldogsággal teli új esztendőt! 




 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg sima liszt
15 dkg zsír
1 tojás
5 dkg cukor
1 dl langyos tej 
1 dkg élesztő
1 csipet sütőpor
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg darált mák
1 narancs reszelt héja
12 dkg cukor
9 nagy evőkanál őszibaracklekvár

A tetejére:
porcukor

  1. Az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorral a tejben felfuttatjuk. A töltelékhez a cukrot a mákkal és a narancshéjjal elkeverjük.
  2. A sütőporral és sóval elkevert lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk a tésztát.
  3. Négy egyenlő részre osztjuk, melyeket egyenként ~20x25 cm-es lappá nyújtunk.
  4. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük az első lapot. Ezt megkenjük az őszibaracklekvár harmadával, majd megszórjuk a cukros mák -szintén- harmadával. Erre jön a második tésztalap, amit ugyanígy megkenünk lekvárral és megszórunk mákkal. A harmadik lapot ugyanígy "töltjük", végül befedjük az egészet az utolsó tésztalappal.
  5. Langyos helyen ~1 órát kelesztjük. A tetejét villával megszurkáljuk.
  6. 175°C-ra előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
  7. Kihűtjük, a tetejét porcukorral hintjük, majd tetszés szerinti szeletekre vágva kínáljuk.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése