Oldalak

2019. október 31.

Uborka chutney









Régóta adós vagyok ezzel a recepttel. De, ugye "Jobb későn, mint soha!", tartja a mondás. :) Még egészen baráti áron találhatunk kígyóuborkát a zöldségesnél. ...és természetesen kisebb, egyszeri fogyasztásra elegendő mennyiséget is készíthetünk. Ha igaz, amit az időjósok mondanak, hétvégén még szép őszi időnk lesz, így akár egy kis szabadtéri sütögetés is szóba jöhet.  Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a pikáns "szószokat".









Hozzávalók:
3 kg kígyóuborka (hámozva)
3 vöröshagyma
3 piros húsú paprika
6-8 gerezd fokhagyma
50 dkg cukor
3-4 ek. olívaolaj
1 ek. só
1 ek. mustármag
2 ek. őrölt kurkuma
2 ek. édeskés curry
1 ek. tört chili (elhagyható)
3 cm-es friss gyömbér
3 dl fehérborecet


  1. Az uborkát, a vöröshagymát és a paprikát apró kockákra vágjuk. A felaprított zöldségeket tálba tesszük, lesózzuk, elkeverjük és egy éjszakára hűtőbe tesszük. 
  2. Másnap egy nagy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat. Beletesszük a mustármagot, a kurkumát, a curry-t, a chilit és 1-2 percig pirítjuk. 
  3. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és gyömbért. Átkeverjük, majd rátesszük a lesózott zöldségeket és közepes lángon kevergetve ~40 percig pároljuk. 
  4. Hozzáadjuk a cukrot és az ecetet és addig főzzük tovább a chutney-t, míg kellőképpen besűrűsödik és eléri a kívánt állagot. 
  5. Forrón, tiszta, száraz üvegekbe szedjük. Celofánnal és/vagy tiszta, ép fedővel lezárjuk az üvegeket és 2 napra száraz dunsztba tesszük. 
  6. Natúr sültek, grillezett húsok, indiai ihletésű ételek mellé kínáljuk. 

















A receptet megtaláljátok a Kifőztük múlt év szeptemberi számában is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése