Nagyon szeretjük a morzsás süteményeket. :) Mivel még javában tart az őszibarack-szezon, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a finom gyümölccsel is készül majd. Most, hogy reggelente kicsit hűvösebb az idő, neki is láttam. A citrom és a vanília jól illenek az édes őszibarackhoz. A ropogós morzsa és a krémes töltelék is jól kiegészítik egymást. Ebéd utáni desszertnek, délutáni hűsítőhöz, vagy kávéhoz is finom, de akár kirándulásra is magunkkal vihetjük. :)
Hozzávalók egy 20x20 cm-es tepsihez:
A tésztához:
12 dkg lágy vaj
17 dkg cukor
15 dkg sima liszt
8 dkg zabpehely
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
A töltelékhez:
35 dkg őszibarack
1-2 ek. cukor (a gyümölcs édességétől függően; de akár el is hagyható)
1 kk. őrölt vanília
1 tk. citromlé
3 ek. étkezési keményítő
3 ek. víz
- A töltelékhez a megtisztított, apró kockákra vágott őszibarackot kis lábasba tesszük. Hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot, a citromlevet és kis lángon felforraljuk. Vízben oldott étkezési keményítővel besűrítjük, a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
- A tészta hozzávalóit összemorzsoljuk, felét sütőpapírral bélelt tepsibe szórjuk, elegyengetjük és kissé lenyomkodjuk.
- Rákanalazzuk a tölteléket és egyenletesen elosztjuk.
- A tetejét megszórjuk a maradék "morzsával".
- 175°C-ra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
- A tepsiből kivéve -sütőpapírral együtt-, rácsra téve kihűtjük. Tetszés szerint szeleteljük, tálaláskor porcukorral hintjük.
Ó, ez biza őszibarackkal is igen kedvemre való süti. :) Nagyon guszta! :) Tőlem jöhet a kóstoló. :D
VálaszTörlésKöszi! :) Akkor máris indítom, napernyővel felszerelve. ;)
Törlés