Végérvényesen beköszöntött az ősz. A reggelek egyre hűvösebbek, s napközben is egyre többször elered az eső. Persze lehet, hogy lesz még szép idő, olyan igazi indiánnyár. :) Az ősz a kedvenc évszakom. A színei, ízei, illata mindig elvarázsol. Nincs is szebb, mikor a reggeli ködfátyolon keresztül megcsillannak a felkelő nap sugarai. És ahogy az őszi nap megfesti a színesedő leveleket... ♥ Ilyenkor egyre többször kedvet kap az ember lánya, hogy bekapcsolja a sütőt és varázsoljon valami finomságot. :) A hétvégén volt az idei utolsó "szederszüret". Mivel a két fajta közül a nagyobb szemű már korábban leérett, s ez az apróbb inkább sütibe, vagy lekvárnak való, úgy gondoltam készítek is belőle valamit. A kamrában még ott csücsült néhány szem szép őszibarack, hát az is került a sütibe. A karamell, a szeder és az őszibarack igazán jól illenek egymáshoz. Nekem olyan lett ez a süti, mint az ősz... színes, ízes, illatos. :)
Hozzávalók egy 26,5 cm átmérőjű tapadásmentes sütőformához:
A karamellhez:
10 dkg vaj
8 dkg cukor
A gyümölcsös réteghez:
1 nagy vagy két kicsi őszibarack
20 dkg szeder
A tésztához:
20 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
20 dkg tejföl
25 dkg sima liszt
6 g sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
- A karamellhez a vajat a cukorral kis lábasban, takarék lángon összemelegítjük. Kevergetve addig főzzük, míg a cukor is felolvad és karamell színe és illata lesz. Gyorsan vegyük le a tűzről, nehogy leégjen.
- A karamellt a sütőtálba öntjük, elrázogatjuk, hogy az alját egyenletesen befedje.
- A megmosott barackot vékonyan felszeleteljük és tetszés szerinti mintában a karamellre rendezzük. Elrendezzük rajta a szintén megmosott és lecsepegtetett szedret.
- A tésztához a vajat a cukorral és a tojásokkal és tejföllel kihabosítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd összedolgozzuk a tésztát. Végül belekeverjük a citromlevet és citromhéjat is.
- A tésztát a gyümölcsre kanalazzuk, elegyengetjük. 180°C-ra előmelegített sütőben ~45 perc alatt készre sütjük.
- A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd egy tálalótálat ráborítunk és gyors mozdulattal, óvatosan átfordítjuk a tortát a tálra. Kihűtve szeleteljük.
Abszolút egyetértünk az ősz kapcsán - nekem is ez a kedvenc évszakom (most már). :) Sikerült a színeit az asztalra varázsolnod, mert ez a süti valóban az őszt idézi. Biztos nagyon finom, ezért reménykedem, hogy van ott valahol egy félretett szelet nekem. :)
VálaszTörlés:) Köszönöm! Hát persze, hogy van. :) Itt várta, hogy mikor indulhat útnak. ;)
TörlésSzuper! :) Azóta bepusziltam és nagyon ízlett. Köszönöm! :)
Törlés