Régóta terveztem, hogy sós tortát készítek. Az ilyesfajta torta olyan, akár egy szendvics. Reggelire, uzsonnára és vendégvárónak is jó választás lehet. Ha pedig kedvünk támad kicsit feldíszíteni, akár ünnepi fogás is válhat belőle. Én most direkt ehhez a tortához sütöttem a kenyeret is, mert hagyományos torta formát szerettem volna. :) Nálunk ott lesz a Húsvéti asztalon. ;)
Hozzávalók egy ~16 cm átmérőjű tortához:
A kenyérhez:
35 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 kk. cukor
2,75 dl tej
2 dkg friss élesztő
3 ek. olívaolaj
só
kevés vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
45 dkg túró
6+2 ek. tejföl
2 ek. natúr vajkrém
1/4 kk. só
10 dkg húsos füstölt szalonna
1 kis lilahagyma
2 kk. őrölt pirospaprika
1 csipet őrölt kömény
1 kis csokor medvehagyma
1 kis csokor metélőhagyma
néhány szál petrezselyemlevél
só
A díszítéshez:
metélőhagyma
petrezselyem
medvehagyma
uborka
- A kenyérhez az élesztőt egy kanál liszttel és a cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, olívaolajat, majd az élesztővel együtt összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán cipóvá formázzuk és magas falú -16 cm átmérőjű-, kivajazott kapcsos formába tesszük. Langyos helyen, letakarva ~1 órát kelesztjük.
- A kenyeret 200 °C-ra előmelegített sütőben ~1 óra alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve teljesen kihűtjük.
- A kihűlt kenyérből 4 egyforma -2 cm-es- szeletet vágunk. Ezek lesznek a torta lapjai.
- A töltelékhez a túrót ízesítjük sóval, kikeverjük 6 evőkanál tejföllel és vajkrémmel, majd négy részre osztjuk. Egy részt félre teszünk a torta bevonásához.
- A szalonnás túrókrémhez a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben lepirítjuk. A sült szalonnát a zsírjáról leszedjük és egy rész túrókrémhez keverjük.
- A lilahagymát finomra vágjuk, a pirospaprikával és köménnyel együtt szintén egy rész túrókrémhez keverjük.
- A metélőhagymát, medvehagymát, petrezselymet finomra vágjuk és a harmadik rész natúr túrókrémhez keverjük.
- A tortához a kenyérlapokat megtöltjük a háromféle túrókrémmel. A sorrend tetszés szerinti, itt most alulra került a szalonnás, középre a lilahagymás, felülre pedig a metélőhagymás töltelék.
- A félretett natúr krémhez keverjük a maradék 2 evőkanál tejfölt, majd ezzel bevonjuk a tortát. Tetszés szerint díszítjük.
- Néhány órát hűtőben pihentetjük, ezután szeletelhető.
Tipp: A díszítéshez az uborkából zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk. Ezeket keskeny csíkokra szeljük, majd feltekerjük. Ezekkel a tekercsekkel is díszíthetjük a tortát.
Ha nincs magas falú sütőformánk, akkor az odalát sütőpapírral kibélelve magasíthatjuk meg.
Annyira jópofa és mutatós ez a sós torta! :) Nagyon ügyes vagy! :) Szerintem ízlene nekem is. Már tartom is a tányéromat egy szép nagy szelet reményében. :D
VálaszTörlésKöszönöm! ♥ Reménykedtem benne, és már be is csomagoltam a kóstolót. Vacsorára épp odaér. ;)
TörlésMár falatozom. :) Nagyon-nagyon finom, igazán nekem való. Köszönöm! ♥
Törlés