Hozzávalók 4-6 személyre:
70 dkg kocsonyahús (különböző jó bőrös, porcos, csontos sertésalkatrész)
30 dkg sertéstarja
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
6-8 szem feketebors
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
só
1 tk. őrölt pirospaprika
- A tarját 8 egyforma darabra vágjuk, majd a megtisztított kocsonyahússal együtt nagy lábasba tesszük.
- Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, fűszerezzük, majd annyi vizet öntünk rá, ami bőven ellepi. (A sóval csak óvatosan bánjunk, mert ha "túl" sós lesz a lé, előfordulhat, hogy nagyon lassan, vagy egyáltalán nem dermed meg.)
- Takarék lángon főzzük ~5-6 órán át; az időközben elpárolgott vizet pótoljuk. Főzés közben a "leves" felszínén képződő habot leszedjük.
- Mikor kész, a tetejéről lekanalazunk néhány evőkanálnyi zsírt. Ebben elkeverjük a pirospaprikát.
- A húst -a zöldségekkel, ha valaki úgy szereti- mély tányérokba, vagy tálakba porciózzuk, majd rászűrjük a levét. Megcsepegtetjük a pirospaprikás zsírral. Megvárjuk, míg kihűl, ezután hűtőbe, vagy hideg kamrába tesszük dermedésig.
- Frissen sült kenyeret kínálunk hozzá. Só és citrom is került még mellé az asztalra. ;)
Én a nagyobb csontokat szortírozás előtt kibogarásztam belőle, hogy szebben el lehessen rendezni a tányérban. A kocsonya hűtőben (állítólag) egy hétig is eláll. :)
Én már sorban állok, hogy kieszegethessem a húst a kocsonya közül. :D A kenyeredre is pályázok ám, mert nagyon guszta. :) (Csak halkan súgom a kérést, hogy a kocsonyából egy picit küldenél a cicáknak is? Imádják. :D )
VálaszTörlés:D Tudod mit? Küldök egy jó nagy tányérral, aztán szépen el tudjátok osztani. :D Csomagoltam mellé friss kenyeret is! ;)
TörlésÓ,de rendi vagy, köszi! :) Mindannyian jót eszünk majd belőle. :)
Törlés