Nagyon szeretem a rizsfelfújtat és a túrót is. ...bár ez utóbbival az elmúlt időszakban rövidebb mosolyszünetet iktattunk be. :D Meg kell hagyni, hogy a rizsfelfújt önmagában is nagyon finom, de túróval és meggyszósszal ezt egy csöppet még lehet fokozni. ;) Desszertként, vagy egy tartalmasabb leves után második fogásként is megállja a helyét. :) Meggyszósz helyett bármilyen lekvárral, vagy dzsemmel tálalhatjuk.
Hozzávalók:
A felfújthoz:
20 dkg rizs
9 dl tej
10 dkg cukor
1/2 kk. őrölt vanília
3 dkg vaj
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1 tk. citromlé
50 dkg túró
só
A meggyszószhoz:
30 dkg magozott meggy (lehet mirelit is)
3 evőkanál cukor
0,5 dl víz
1 csapott ek. étkezési keményítő
- A rizst puhára főzzük a vaníliával és sóval ízesített tejben.
- A vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük, citromhéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a villával áttört túrót, a langyosra hűlt tejberizst és elvegyítjük.
- A tojásfehérjét a citromlével kemény habbá verjük, majd a túrós keverékhez forgatjuk.
- Egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, kihintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a "tésztát".
- 175°C-ra előmelegített sütőben, ~1 óra alatt készre sütjük.
- Rácsra téve langyosra hűtjük.
- A meggyszószhoz a meggyet a cukorral kis lábasba tesszük, felforraljuk. Besűrítjük a vízben elkevert étkezési keményítővel.
- A rizsfelfújtat cikkekre vágjuk, porcukorral hintve, meggyszósszal tálaljuk.
Tipp: Ha sütés közben a felfújt teteje nagyon pirulna, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit.
A receptet a Kifőztük augusztusi számában is megtaláljátok. :)
Azt hiszem elmondhatom, hogy a "rizskókkal" éppen olyan kapcsolatot ápolok, mint te - imádom.♥ Túróval kombinálva még sosem ettem, de tuti fix, hogy azzal is szeretném, hiszen tudod, hogy nálunk a túró alap élelmezési cikk. :D Nagyon szeretném a rizsfelfújtadat. :)
VálaszTörlésÉn pedig már el is indítottam a kóstolót. Jó nagyra nyisd az ablakot, hogy beférjen az egész! :D
TörlésÉn is pont most készítettem el ezt a felfújtat. :)
VálaszTörlés:) Nekem is nemsokára újra kell sütnöm. :)
Törlés