60 dkg sima liszt
2,5 dkg friss élesztő
2 ek. cukor
1 tk. só
6 dkg olvasztott vaj
3,2 dl langyos tej
kevés vaj a kenéshez
- Az élesztőt a langyos tejben cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk.
- A lisztet tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót, a vajat és a felfuttatott élesztőt. Kézzel összedolgozzuk a tésztát, majd tapadásmentes felületre borítjuk és ~5-7 perc alatt alaposan átgyúrjuk/dagasztjuk.
- A tésztát olajozott tálba tesszük, majd fóliával letakarva 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát olajozott felületre borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd 12 egyforma részre osztjuk, melyekből kis cipókat formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe -20x25x6 cm-es- sorakoztatjuk a zsemléket, majd fóliával letakarva újabb 1 órát kelesztjük.
- A sütőt közben előmelegítjük 200°C-ra és a megkelt zsemléket ~15 perc alatt aranybarnára sütjük. A tetejüket még forrón lekenjük olvasztott vajjal, majd rácsra téve kihűtjük.
Jaj, de szépek! :) Öröm nézni, ahogy csillog a tetejükön a vaj, de nagyon jól mutatnak azzal a kis vajrózsával is ott a tányéron. De nem csak nézegetni akarom, hanem el is emelek egyet innen a kamera elől. :D
VálaszTörlés:) Köszi! Örülök, hogy tetszenek! :) No, azóta már biztosan kóstoltad, úgyhogy remélem küldhetem őket uzsonnára! ;)
TörlésSzia! Most sütöttem meg vacsorára. Az enyémek nem lettek ennyire szépek, de nagyon finomak! Férjem holnapra ismétlést kért. :D Az lenne a kérdésem, hogy ha maradt 1-2 zsemle, és letakarom, nem szárad ki reggelig? Mert akkor reggelinek is megfelelne.. :D
VálaszTörlésKöszi a segítséget! Kinga
Szia Kinga! :) De jó! Nahát! Ennek nagyon örülök! :) Azt hiszem az a legbiztosabb, ha kis uzsonnás zacskóba csomagolod őket, úgy biztosan nem száradnak ki. :)
TörlésSzia! Most vettem ki őket a sütőből és olyan csodás pékségillat lengi be a lakást, amiről álmodni sem mertem volna. Már egy ideje sütöm itthon a kifliket, kenyereket, de ekkora sikerélményem még sose volt!:) köszi a receptet!!:)
VálaszTörlésSzia Juci! Nagyon szívesen! :) Örülök, hogy örülsz és örülök a sikerélményednek! :D Köszönöm szépen, hogy megírtad!
TörlésÉletem első zsemléje és nagyon jól sikerült!
VálaszTörlésPuha,ízletes és könnyű az elkészítése!
Nagyon szépen köszönöm a receptet! :D
Szia! Nagyon örülök, hogy megtetszett a recept és hogy elkészítetted, mint "első" zsemlét!:D
TörlésAnnak pedig még jobban, hogy nektek is ízlett!
Köszönöm szépen, hogy megírtad. :)
Kedves Ági! Me reggelire megsütöttem a zsemléket. Mivel kisfiúnk teljes tej érzékeny, ezért a tejet rizsitallal, a vajat növényi margarinnal helyettesítettem. Öszönöm a receptet, nagyon finom és kiadós reggelink volt.
VálaszTörlésSzia! Ne haragudj a késői válaszért. Örülök, hogy elkészítetted és annak is, hogy nektek is ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad! :)
TörlésMegsütöttem,de nem olyan lett, mint a képen!?😏
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtetszett a recept! Remélem, hogy nektek is ízlett! :)
TörlésKedves Ági!
VálaszTörlésNagyon megtetszwtt a recept. Bizonyára nagyon finom is. (Ma kiderül. :) )
Az lenne a kérdésem, hogy tekintettel a sok pihentetési időre: létezik-e olyan opció, amivel este előkészítem, és reggel már csak sütni kell?
Előre is köszönöm!
Szia!
TörlésNe haragudj, hogy csak most válaszolok. Remélem azóta megsültek a zsemlék és már le is tesztelted. :) Megmondom őszintén, én még nem próbáltam az egész estés pihentetést. Talán hűtőben működhet, de nem tudom, hogy ez a fajta tészta hogyan viselkedne hűtés után. Alighanem egyszer ki kéne próbálnom. :)