Még lehet kapni szép spárgát. Gondoltam, most nem köretnek készítem el, inkább sütök egy sós pitét. :) A hagymával és húsos szalonnával nagyot nem lehet tévedni -nálunk legalábbis biztosan nem :D-, így ezekkel turbóztam fel a tölteléket. Jó kis ebéd lett belőle. Friss salátát is kínálhatunk mellé, úgy még kiadósabb. :)
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához:
20 dkg sima liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás
1 ek. hideg víz
só
szerecsendió
A töltelékhez:
25 dkg főtt spárga
10 dkg kockázott bacon
1 vöröshagyma
2 tojás
1 dl tejföl
só
szerecsendió
- A lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, vizet, fűszerezzük, majd gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát.
- Lisztezett deszkán ~24 cm átmérőjű, kör formára nyújtjuk, majd kibéleljük vele a sütőformát. Kézzel elegyengetjük/eligazítjuk a tésztát és ~30 percre hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a spárgát 2 cm-es darabokra vágjuk. A bacont serpenyőben pirítani kezdjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és együtt készre sütjük. Langyosra hűtjük. A tojást elhabarjuk, fűszerezzük, majd kikeverjük a tejföllel.
- A sütőt 180°C-ra előmelegítjük.
- A hűtőből kivesszük az előkészített tésztát, elrendezzük rajta a spárgát, a hagymás bacont, majd rákanalazzuk a tojásos keveréket.
- Előmelegített sütőben ~30-35 perc alatt készre sütjük a pitét. Néhány perc pihentetés után tálaljuk.
Csak kapkodom itt a fejem a nagyszerű fotóidat látva! :) Most nem azért, mert a barátnőm vagy, de őszintén mondom, hogy valóban szívesen megkóstolnám ezt a pitét, pedig spárgás, és én azt nem szeretem. De szerintem pitében ízlene, mert olyan szinten imádom a tésztáját. Az biztos, hogy ha egyszer arra adom a fejem, hogy spárgát veszek, pitében fogom először kipróbálni, és nyilván másodszor is. :D Addig is kaphatok egy szeletkét a tiédből? :)
VálaszTörlés:D Köszönöm! Igazán örülök, ha így gondolod! Akkor már indítom is a kóstolót, és reménykedem, hogy tényleg ízleni fog! ;)
Törlés