Oldalak

2016. január 27.

Fűszeres vörös lencse naan kenyérrel












A vörös lencse ritka hálás élelmiszer. :) Könnyen, gyorsan elkészíthető, remekül felveszi a fűszerek ízét. Főzhetünk belőle levest, főételt, elkészíthetjük köretnek, vagy salátának, akár fasírtot is süthetünk belőle. :) Egyszóval szuper dolog. :) Ebben a zord időben, jólesik egy kis nyáridéző, fűszeres fogás, így most ez az egytálétel kerekedett belőle. Mivel némiképp indiai beütésű lett az étel, így jól illik mellé a naan kenyér és a joghurt. Bár azt hiszem másféle fűszerezéssel is épp oly finom lehet. ...ki is fogom próbálni. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
A lencséhez:
35 dkg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi friss gyömbér reszelve
1 tk. barna mustármag
3-4 curry levél morzsolva
1 kk. őrölt koriander
1 kk. kurkuma
1 tk. curry fűszerkeverék
1 dl paradicsompüré
3 dl kókusztej
~7 dl víz

2 ek. folyékony kókuszzsír
két marék petrezselyemlevél lecsipkedve, levélnyél nélkül

A naan kenyérhez:
25 dkg sima liszt
1 dkg friss élesztő
1 dl natúr joghurt
~0,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. sütőpor
2-3 ek. folyékony kókuszzsír


A tálaláshoz:
3 dl natúr joghurt
2 tk. citromlé



  1. A kenyérhez az élesztőt langyos vízben kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A lisztet tálba mérjük és a többi hozzávalóval együtt néhány perc alatt ruganyos tésztává gyúrjuk. Letakarva 30 percet pihentetjük. 
  2. A lencséhez a kókuszzsírt magas falú serpenyőben felhevítjük. Beleszórjuk a fűszereket és kevergetve átpirítjuk. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pirítjuk, míg aranybarna lesz, majd hozzáadjuk a lencsét, a reszelt fokhagymát. 
  3. Átforgatjuk, felöntjük kókusztejjel, 3 dl vízzel, belekeverjük a paradicsompürét és sóval ízesítjük. Közepes lángon, néha megkeverve és a vizet pótolva ~20 perc alatt készre főzzük az ételt. 
  4. Levesszük a tűzről és a még forró lencsébe forgatjuk a petrezselymet. A joghurtot kikeverjük a citromlével, csipet sóval. 
  5. A kenyértésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Ezekből cipót formálunk, majd lisztezett felületen mindegyiket ~20 cm átmérőjű kerek lepénnyé nyújtjuk. Forró serpenyőben, kevés kókuszzsíron néhány pillanat alatt mindkét oldalukat készre sütjük. 
  6. A lencsét frissen sült naan kenyérrel és joghurttal tálaljuk.













A receptet megtaláljátok a Kifőztük januári számában is. :)

3 megjegyzés:

  1. Jaj, de szép, jaj, de jó, a tányéromra ez való! :D Naannal kérem, ha szabad, mert abból nem elég egy falat. Amíg a lencsédet eszem, nem lehet rossz kedvem. De utána is mosolygok, mert tudom, hogy már a repetát csomagolod. :D

    VálaszTörlés
  2. A voröslencse is finom, de a naan kenyérből nem tudok eleget sütni..
    . 🙂

    VálaszTörlés