Még soha nem csináltam rántott zellert. Enni se sokszor ettem, így ezen alkalmakat is egy kezemen meg tudom számolni. :D Nem is tudom miért. Régen egyáltalán nem voltam kibékülve ezzel a zöldséggel. Az íze kedvéért, persze sok ételbe kell, de hogy meg is egyem? Na neee... :D Aztán egyszer mégis megkóstoltam és azóta igencsak kedvelem. Mivel itthon én vagyok a fő zöldségevő -bár ez az állítás lassan megdőlni látszik ;)- a levesekből is én szoktam kipecázni. Gondoltam ideje kipróbálni rántott formában. :) Igaz, csak csemeténél és magamnál arattam vele sikert, azért a mártogató és a saláta Apának is ízlett. :D
Hozzávalók 4 személyre:
A rántott zellerhez:
2 nagy zeller
teljes kiőrlésű liszt
teljes kiőrlésű kenyérmorzsa (most vollkorn kenyérből)
2 tojás
1 ek. olívaolaj
só
bors
A mártogatóhoz:
4 dl natúr joghurt
1 tk. méz
1 tk. sumac
2 tk. édeskés curry
1 tk. citromlé
só
A salátához:
1 kis fej jégsaláta
2-3 marék friss rukkola
2 marék fehér szőlő
1 ek. balzsamecet
1 ek. olívaolaj
- A mártogatóhoz a hozzávalókat tálba tesszük és alaposan kikeverjük. Hűtőben pihentetjük, míg elkészül a zeller.
- A salátához a jégsalátát megtisztítjuk, vékonyra szeljük. Egy tálban elkeverjük a rukkolával és a félbe vágott szőlőszemekkel. Ízesítjük olívaolajjal, balzsamecettel. Tálalásig hűtőbe tesszük.
- A zellergumókat megtisztítjuk és ~1 cm-es karikákra vágjuk. A karikákat 2-3 hasábra szeljük, attól függően, mekkorák.
- A feldarabolt zellert lábasba tesszük és enyhén sós vízben 15 perc alatt előfőzzük. Ha kész, kiszedjük, lecsepegtetjük és kihűtjük.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A zellerhasábokat fűszerezzük sóval, borssal, majd lisztbe, olajjal elkevert tojásba és kenyérmorzsába forgatjuk. Az így bepanírozott hasábokat tepsire sorakoztatjuk és előmelegített sütőben ~15 perc alatt ropogósra sütjük.
- A rántott zellert pikáns mártogatóval és szőlős zöld salátával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése