Oldalak

2015. március 20.

Húsvéti vajas cipó












Közeledik a húsvét. Éppen ezért, ideje főpróbákat tartani azokból az ételekből, amelyeket majd el szeretnék készíteni az ünnepre is. Persze ez nem jelenti azt, hogy ezek csak húsvétra készülhetnek; sőt! :D Éppen ezért jó a főpróba is, így annál többször ehetünk belőlük. :D Idén először -sok év után- végre megsütöttem a húsvéti cipót. Ez a recept is egy régi Rama receptfüzetben van. ...és igen, már elég rég kinéztem magamnak. :) Sokat nem is változtattam a recepten. A margarint vajra cseréltem, és eredetileg napraforgó maggal szórják a tetejét, de az nem volt itthon, így lett szezám és lenmag a díszítés. :)










 

Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
2,5 dl tej
1 tk. cukor

1 tk. sáfrányos szeklice
1 tojás
1 tojássárgája
lenmag
szezámmag


  1. Az élesztőt a cukorral és egy kis kanál liszttel 1,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. A maradék 1 dl langyos tejbe beáztatjuk a sáfrányos szeklicét.
  2. A vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a felfuttatott élesztőt és a tejet, amiben a sáfrányos szeklice van. Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd addig gyúrjuk/dagasztjuk, míg elválik a kezünktől és az edény falától.
  3. Letakarva ~1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 220°C-ra a lábassal együtt, amiben majd a cipó sül.
  4. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán cipóvá formáljuk. A sütőből kivesszük a forró lábast, óvatosan beletesszük a tésztát. A tetejét lekenjük tojássárgájával, megszórjuk len- és szezámmaggal, majd kereszt alakban bevágjuk. A lábasra rátesszük a fedőt és betesszük a sütőbe. 20 perc után a hőmérsékletet 200°C-ra állítjuk és fedő nélkül, további 15-20 perc alatt készre sütjük a cipót. Rácsra téve kihűtjük, majd szeleteljük.

 







5 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jó képek egy csodaszép kenyérről! :) Beleszerettem cakkumpakk. ♥ Gyönyörű színe van, és nagyon jól mutat a rózsaszín pötyikés terítőn. Naaaagyon ügyi vagy! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Köszi! ♥ Úgy örülök, hogy tetszik! Már küldöm is a szeletkéket! :)

      Törlés
    2. Gyáááj, de cukker vagy! :)

      Törlés
  2. Complimenti hai davvero un bel blog con belle ricette e foto

    VálaszTörlés