Oldalak

2015. január 22.

A magyar kultúra napja






"A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy -a kézirat tanúsága szerint- Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.
Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá -1993 óta- az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat."

"Második alkalommal rendezték meg a magyar kultúra napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt az esemény házigazdája, ahol mintegy ötszáz diák szavalta együtt a Himnusz első versszakát és a Szózatot. 

A kezdeményezéshez 718 iskola csatlakozott, tucatnál is több Kárpát-medencei oktatási intézmény is részt vett a programban, Székelyudvarhelytől, Brassón, Lendván, Beregszászon, Nevetlenfalván és Komáromon át egészen Nagymegyerig.
Az Együtt szaval a nemzet kezdeményezésnek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont. A következő házigazdát az idei résztvevők közül sorsolással választják ki április 11-én, a költészet napján." 


Forrás: wikipédia.hu; stop.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése