Karácsony közeledtével megnő itthon a halfogyasztás. :D Nem is baj, mert bár elég sűrűn eszünk halat, azért még lenne kapacitás. Egy szó, mint száz, ha minden nap ennénk, se tudnánk megunni. Ebből a szempontból -de csak ebből :)- lehet, hogy nem jó helyen lakunk, mert milyen jó lenne már egy kis olasz halászfaluban, vagy mondjuk a horvát tengerparton élni. :D ...na és akkor a lágy északi szellő becsukta a meséskönyvet... De álmodozni még lehet! ;) Nem is tudom, hogy eddig miért nem készítettem így halat, de az biztos, hogy nagy kedvenc lett. Az ünnepi asztalon is ott a helye. :)
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg friss vagy fagyasztott hal (lehetőleg filé, itt most 2 hekktörzs)
5 dkg vaj
3 ek. sima liszt
5 + 5 dl tej
2 + 2 gerezd fokhagyma
1 tk. szárított lestyán
1 tk. szárított tárkony
fél citrom reszelt héja
só
szerecsendió
reszelt sajt
- A halat előkészítjük. Ha kell, megtisztítjuk; ha fagyasztott, kiengedjük, a felesleges nedvességet leitatjuk. Egy jól záródó edénybe/dobozba tesszük, majd felöntjük 0,5 l tejjel, amibe egy kevés sót és két gerezd reszelt fokhagymát tettünk. A halat néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Ha eleget pihent, a halat kivesszük a fokhagymás tejből, leitatjuk róla a felesleges nedvességet és kivajazott tűzálló tálba fektetjük.
- Egy kis fazékban elkészítjük a besamelmártást. Felhevített vajon a lisztet átpirítjuk, majd fokozatosan felengedjük a tejjel és folyamatos keverés mellett felfőzzük. Közben ízesítjük sóval, szerecsendióval, reszelt fokhagymával. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a lestyánt, tárkonyt és citromhéjat. A kész mártással leöntjük a halat. Lefedve, 200 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd a fedőt/fóliát levesszük, a tetejét megszórjuk gazdagon reszelt sajttal és további 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Tejszínes burgonyapürét és párolt zöldborsót kínálunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése