A héten nagyon szép áfonyát tudtam venni. :) Úgy örültem neki, mert még sosem készítettem friss áfonyával semmit. Erre az alkalomra pedig torta jár. :D Szeretjük az egyszerű sütiket, így nem is volt kérdés, hogy egy könnyű habos torta tetején fognak csücsülni az első áfonyaszemek.
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:
A piskótához:
5 dkg sima liszt
5 dkg étkezési keményítő
fél tk. sütőpor
8 dkg cukor
1 ek. olaj
3 tojás
csipet só
A krémhez:
10 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
8 dkg porcukor
2 dl tejszín
A tetejére:
10 dkg áfonya
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A tortaformát kikenjük vajjal és kilisztezzük.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét elkezdjük habbá verni a csipet sóval, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a keményítővel, sütőporral elkevert lisztet és az olajat is beledolgozzuk. A tésztát a tortaformába simítjuk, majd ~25 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kisült, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- Míg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A fehér csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, kevergetve langyosra hűtjük. A mascarpone-t kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk az olvadt fehér csokoládét, végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
- Az áfonyát megmossuk, leszárítjuk.
- Ha a piskóta kihűlt, a tetejére halmozzuk a krémet és áfonyaszemekkel díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Azt hiszem valahogy egy tő áfonyának is helyet kell majd szorítani a kertben... ;)
Nagyon igazad van, mert az ilyen sütik igen finomak tudnak lenni. Hmmm, és áfonya van rajta! Nagyon el tudnék képzelni egy szeletet uzsonnára. :D
VálaszTörlésKöszi! Akkor már küldöm is! ;)
TörlésCsodaszép lett! Ahogy csurog le az oldalán a krém, nagyon guszta...hmmmm....
VálaszTörlés:) Köszi! ...hát majdnem nem volt ideje megdermedni... ;)
Törlés