Még soha nem csináltam aszpikot, pedig nem egy nagy kunszt. Eddig csak odáig jutottam, hogy nézegettem a szebbnél szebb, színesebbnél színesebb finomságokat. Mivel párom nincs igazán odáig a kocsonyáért -ami számomra teljesen érthetetlen...:D- így nem nagyon volt tervben, hogy ilyesmit készítsek. De már annyira birizgálta a fantáziámat, hogy milyen lehet, hogy nem halogattam tovább. Lesz, ami lesz... ha kell, az összeset én eszem meg. ;)
Legnagyobb meglepetésemre és örömömre, párom közölte, hogy: "Ez finom!" De jó! Úgy örültem neki! :D Most már biztos, hogy ez volt az első, de nem az utolsó, hogy aszpikot készítettem.
Hozzávalók 4 személyre:
6 dl húsleves alaplé
1 zacskó zselatin (25 g)
20 dkg főtt sonka
20 dkg sajt
fél kaliforniai paprika
egy csokor metélőhagyma
A díszítéshez metélőhagyma virága és citromillatú kakukkfű.
- Az alaplevet elkezdjük melegíteni. Mikor langyos, hozzáadjuk a zselatint, majd kevergetve feloldjuk benne. Felmelegítjük, de nem forraljuk. Félre tesszük hűlni.
- A sonkát, sajtot, paprikát apró kockákra vágjuk. A metélőhagymát finomra vágjuk.
- Négy tálka aljában elrendezzük a díszítésnek szánt metélőhagyma-virágokat és a citromillatú kakukkfű hajtásait. Kevés zselatinos alaplevet kanalazunk rá, majd ~10 percre betesszük a hűtőbe dermedni.
- Ha az aszpik megszilárdult, rétegenként elrendezzük rajta a sajtot, sonkát, paprikát és végül a metélőhagymát. Minden réteg után kevés zselatinos alaplevet kanalazunk a tálakba, az utolsó réteg után pedig teljesen feltöltjük alaplével.
- Hűtőbe tesszük 2-3 órára, míg az aszpik teljesen megszilárdul.
- Tálalás előtt forró vízbe mártjuk a tálakat -óvatosan, nehogy belecsorogjon a víz :)- majd tányérokra borítjuk a kész sonkás-sajtos aszpikot.
Jaj, de szépséges és hívogató is egyben! Nagyon ügyi vagy! Már tartom is a tányéromat, mert igen-igen megkívántam. ;)
VálaszTörlés:) Köszi! Örülök, hogy tetszik! Már ülhetünk is az asztalhoz. ;)
TörlésEzt a gyönyörűséget nem is lehet nem szeretni, annyira guszta, átjön a fotókon is, hogy mennyire finom! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka! :D Bizony, úgyhogy sűrűbben készül majd! :)
Törlés