Ezidáig még nem volt érkezésem eperszörpöt készíteni. Ettük az epret frissen, csak úgy magában, sütiben, pudinghoz, joghurttal... készült dzsem és fagyi, de a szörp valahogy kimaradt. Hétvégén párom szüleinél voltunk látogatóban és kaptunk tőlük egy nagy tál frissen szedett epret. :) Mivel oltári hős vagyok, így "lemondtam" a saját részemről, hogy alkotási vágyamat kielégítendő, abból az eperből szörp készülhessen. :D
Hozzávalók ~1 l szörphöz:
50 dkg eper (tisztítva)
5 dl víz
50 dkg cukor
fél citrom leve
- Az epret feldaraboljuk, majd a vízzel és a citromlével együtt felforraljuk. Kissé szétnyomkodjuk. (én ehhez krumplinyomót használtam)
- 3-4 perc forralás után levesszük a tűzről és kicsit állni hagyjuk.
- Egy szitát kibélelünk ritka szövésű anyaggal -konyhai célra használt textilpelenka tökéletes- és átszűrjük rajta a szörpalapot. Az anyagot összefogva, megtekerve -vigyázzunk, mert forró- jó alaposan kinyomkodjuk az eper levét.
- Az eperléhez adjuk a cukrot, majd közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen elolvad. Felforraljuk.
- A forrás közben képződő habot leszedjük a szörp tetejéről, majd forrón, tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, majd fejre állítjuk ~5 percre. Ha kihűltek, mehetnek a kamrapolcra. Vagy egyenesen a hűtőbe, mert úgy is rögtön megkóstoljuk. :D Tetszés szerint hígítandó.
Alapötlet: www.kaldeneker.hu
Jaj, de jó, hogy elkészítetted! Gyönyörű színe van és biztos nagyon finom. Épp tegnap kaptam Ápától én is, úgyhogy virtuálisan együtt kortyolgathatom veled a finom szörpikét. :D De azért örülnék, ha küldenél a tiédből, mert hát na! ;)
VálaszTörlés:D Már indul is a "csere-eperszörp járat". Ugye te is küldesz az Ápá-féléből? ...mert hát na. ;) Koccintsunk az eperre! ♥
TörlésMég, hogy küldök-e!? Naná! :) Egészségedre, drága Barátnőm! ;) Teszek mellé Ápá-féle epret is. ;)
TörlésEgy angyal vagy! <3
TörlésHúh, ezt nekem is kell próbálnom, mert nagyon szeretem az epres dolgokat! :) Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlésDe jó! :) ...hát igen eper = ♥
TörlésKipróbálva...imádva!!! :-)
VálaszTörlésKedves Kata! Nagyon örülök, most fülig ér a szám. :D Köszönöm, hogy megírtad! :)
TörlésNem értem miért kell kétszer is átfőzni, hogy minden vitamín biztosan károsodjon
VálaszTörlésHidegen nyersen, tedd el, megmarad minden értéke! ,.
Kedves dédike! Igazad van, hőkezelés hatására valóban károsodnak a vitaminok. Ez a szörp "csak" ízőrző. :) Ha még hozzájutok nagyobb mennyiségű eperhez, más receptet is ki fogok próbálni. ;)
TörlésHidegen, nyersen? Hühaaa.... Lehet kerni a receptet? Olyan is van Amibe nem kell olyan Sok cukor?
VálaszTörlésMár elindítottam az expedíciót a recept felkutatására. :D Ha lesz eprem, feltétlen kipróbálom és ha kipróbálom és működik, jön a recept a blogra is. ;)
TörlésÉn rendszeresen Limarától "lopom" a recepteket, a hidegen készült szörpje is isteni !
VálaszTörlésKedves Apika! Köszönöm a tippet, feltétlenül szétnézek arrafelé is! :)
Törlés