Oldalak

2014. május 26.

Eperszörp









Ezidáig még nem volt érkezésem eperszörpöt készíteni. Ettük az epret frissen, csak úgy magában, sütiben, pudinghoz, joghurttal... készült dzsem és fagyi, de a szörp valahogy kimaradt. Hétvégén párom szüleinél voltunk látogatóban és kaptunk tőlük egy nagy tál frissen szedett epret. :) Mivel oltári hős vagyok, így "lemondtam" a saját részemről, hogy alkotási vágyamat kielégítendő, abból az eperből szörp készülhessen. :D 






Hozzávalók ~1 l szörphöz:
50 dkg eper (tisztítva)
5 dl víz
50 dkg cukor
fél citrom leve


  1. Az epret feldaraboljuk, majd a vízzel és a citromlével együtt felforraljuk. Kissé szétnyomkodjuk. (én ehhez krumplinyomót használtam)
  2. 3-4 perc forralás után levesszük a tűzről és kicsit állni hagyjuk.
  3. Egy szitát kibélelünk ritka szövésű anyaggal -konyhai célra használt textilpelenka tökéletes- és átszűrjük rajta a szörpalapot. Az anyagot összefogva, megtekerve -vigyázzunk, mert forró- jó alaposan kinyomkodjuk az eper levét. 
  4. Az eperléhez adjuk a cukrot, majd közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen elolvad. Felforraljuk.
  5. A forrás közben képződő habot leszedjük a szörp tetejéről, majd forrón, tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, majd fejre állítjuk ~5 percre. Ha kihűltek, mehetnek a kamrapolcra. Vagy egyenesen a hűtőbe, mert úgy is rögtön megkóstoljuk. :D Tetszés szerint hígítandó.









Hűvös, sötét helyen elvileg 6 hónapig is eláll. :)

 Alapötlet: www.kaldeneker.hu

14 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó, hogy elkészítetted! Gyönyörű színe van és biztos nagyon finom. Épp tegnap kaptam Ápától én is, úgyhogy virtuálisan együtt kortyolgathatom veled a finom szörpikét. :D De azért örülnék, ha küldenél a tiédből, mert hát na! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Már indul is a "csere-eperszörp járat". Ugye te is küldesz az Ápá-féléből? ...mert hát na. ;) Koccintsunk az eperre! ♥

      Törlés
    2. Még, hogy küldök-e!? Naná! :) Egészségedre, drága Barátnőm! ;) Teszek mellé Ápá-féle epret is. ;)

      Törlés
  2. Húh, ezt nekem is kell próbálnom, mert nagyon szeretem az epres dolgokat! :) Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Kedves Kata! Nagyon örülök, most fülig ér a szám. :D Köszönöm, hogy megírtad! :)

      Törlés
  4. Nem értem miért kell kétszer is átfőzni, hogy minden vitamín biztosan károsodjon

    Hidegen nyersen, tedd el, megmarad minden értéke! ,.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves dédike! Igazad van, hőkezelés hatására valóban károsodnak a vitaminok. Ez a szörp "csak" ízőrző. :) Ha még hozzájutok nagyobb mennyiségű eperhez, más receptet is ki fogok próbálni. ;)

      Törlés
  5. Hidegen, nyersen? Hühaaa.... Lehet kerni a receptet? Olyan is van Amibe nem kell olyan Sok cukor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már elindítottam az expedíciót a recept felkutatására. :D Ha lesz eprem, feltétlen kipróbálom és ha kipróbálom és működik, jön a recept a blogra is. ;)

      Törlés
  6. Én rendszeresen Limarától "lopom" a recepteket, a hidegen készült szörpje is isteni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Apika! Köszönöm a tippet, feltétlenül szétnézek arrafelé is! :)

      Törlés