Hosszú-hosszú napok -vagy talán hetek- óta tologatok a mélyhűtő egyik sarkából a másikba egy adag halat. Történetesen, hekktörzset. Épp itt volt az ideje, hogy készüljön belőlük valami. Sima sült halat most nem akartam készíteni. A múltkori sós piték sikerén felbuzdulva gondoltam kipróbálom, milyen lehet a pite, ha halas. :D
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű formához:
A tésztához:
18 dkg sima liszt
10 dkg margarin
1 tojás
1 kk. sütőpor
só
1 ek. hideg víz
A töltelékhez:
30 dkg halfilé (amit szeretünk)
2 ek. olívaolaj
citromlé
1 kaliforniai paprika
1 csokor metélőhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
citromillatú kakukkfű
2 ek. vaj
3 ek. sima liszt
szerecsendió
tej
só
bors
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy órát pihentetjük a hűtőben.
- Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a halfilét, néhány perc alatt -ne maradjon nyers, az sem baj, ha kis színt kap- átsütjük. Enyhén sózzuk. Megcsepegtetjük kevés citromlével. Ha kész, kivesszük a serpenyőből és hűlni hagyjuk.
- A paprikát és metélőhagymát finomra vágjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
- A vajból, lisztből, tejből kevés sóval, borssal és szerecsendióval nem túl sűrű besamel mártást készítünk. Félre tesszük hűlni. Mikor langyos, belekeverjük a két tojást, belereszeljük a fokhagymát. A halat falatnyi darabokra szedjük, majd a paprikával és metélőhagymával együtt a besamel mártásba keverjük. Ízesítjük citromillatú kakukkfűvel és sóval, borssal, ha szükséges.
- A tésztát lisztezett deszkán kerek lappá nyújtjuk, majd a sütőformába igazítjuk. Beleöntjük a tölteléket, eligazgatjuk, majd a pitét előmelegített sütőben ~35-40 perc alatt készre sütjük.
Nekünk most "csak" egy adag hekktörzs volt itthon és már időszerű volt készíteni belőlük valamit. Így ezeket sütöttem meg a serpenyőben, majd pihentetés után lehúztam a bőrüket és filéfalatokat "gyártottam". Nem lehetetlen tehát szálkás hallal dolgozni, de mindenképp nagyon macerás. :)
Jobb, ha az ember lánya eleve filét használ. ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése