:D Hagymát eszünk hagymával! Most épp kenyérben. Frissen, vagy pirítósnak is nagyon finom. ...és a pirítóst még lehet fokozni egy kis sült fokhagymával! :D
Hozzávalók egy 23x11x6 cm-es kenyérsütő formához:
60 dkg kenyérliszt BL80
3 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
3 ek. olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor metélőhagyma
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet tálba mérjük hozzáadjuk a sót, olívaolajat, vizet, majd a felfuttatott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. Nem kell sokáig dagasztani, elég addig gyúrni, míg szép egynemű lesz.
- A megtisztított fokhagymát és a metélőhagymát késes aprítóban finomra vágjuk.
- A tésztát elosztjuk két részre. Az egyik felébe beledolgozzuk a kétféle hagymát. A két adag tésztát külön tálakba tesszük, olajjal kicsit átkenjük, majd letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.
- A megkelt tésztákat lisztezett deszkára borítjuk, majd egyenként nagyjából 40 cm-es rúddá sodorjuk. A tésztarudak végeit ellentétes irányban megsodorjuk, majd a két rudat "összefonjuk" (összetekerjük).
- A kenyeret formába tesszük, végeit eligazítjuk, majd betesszük a hideg sütőbe. A hőfokot 200 °C-ra állítjuk és ~50 perc alatt kisütjük a kenyeret.
Hú de finom lehet ez a kenyérke, és milyen gyönyörű ez a csavart forma! I love it! - ahogy az amcsi mondja. :D A ropogós héja is hívogató, máris átugranék hozzád egy kis kóstolóért. ;)
VálaszTörlés:D Köszi! Gyere, már meg is terítettem, most sül hozzá a fűszeres fokhagyma. ;)
TörlésCsodás kenyérke, ide érzem az isteni illatát :-) Mi is imádunk mindenféle hagymát.
VálaszTörlésKöszi Andrea! :) Ugye? ...mert a hagyma jó! :D
Törlés