Már vagy egymillió éve akarok rizsfelfújtat sütni, de valahogy mindig elmaradt. Ezért is örültem rá annyira a 62. VKF! témájára, ami nem más, mint a rizs. A forduló háziasszonya eztettem Éci aki, igen frappánsan fogalmazott, mikor a következőt írta: "mert egész Ázsia mégsem tévedhet...". :D Nem bizony! Mi is szeretjük a rizst, bár kétségtelen, hogy van még hová fejlődni a fent említett eledellel kapcsolatban. :)
Hozzávalók 4 személyre:
fél bögre rizs
másfél bögre tej
2 ek. cukor
csipet só
egy narancs reszelt héja
kis darab vaníliarúd
1 kk. vaj
1 tojás + 1 tojásfehérje
Vaj és zsemlemorzsa a formák kikenéséhez, porcukor és citromfű a tálaláshoz.
- A rizst átöblítjük, majd a cukorral, vaníliarúddal és sóval ízesített tejben feltesszük főni. Közepes lángon, óvatosan kevergetve készre főzzük a tejberizst. Ha kész, lefedjük, ~15 percet pihentetjük, majd langyosra hűtjük. A vaníliarudat kiszedjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra és négy szuflé-formát kikenünk vajjal, majd kiszórjuk zsemlemorzsával.
- A tejberizsbe keverjük a reszelt narancshéjat, a vajat, a tojássárgáját, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk.
- A kész masszát elosztjuk a formákban, majd előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha aranyszínű a teteje; vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki.
- Tálaláskor kiszedjük a formából, meghintjük porcukorral és citromfűvel díszítjük.
Lekvárral vagy dzsemmel is nagyon finom. :)
Imádom!!! :) nálunk mindíg nagy tepsivel készül,arra van meg a receptem :))
VálaszTörlés:D De jó! ...Ó igen, a nagyi-féle recept nálunk is nagy tepsire van méretezve. ;)
TörlésNyami-Nyami-Nyami! Mi is a mami féle recepttel készítjük, baracklekvárral. :P
VálaszTörlés:D De jó is az... mi most épp meggyel ettük, de kétségtelenül baracklekvárral az igazi! ;)
TörlésAnnyira jópofák! :) És annyira szeretem a "rizskókot". Én is készítettem már naranccsal, úgyhogy tudom, hogy úgy is nagyon finom. Kérek is azzal a tállal ott a háttérben, mert én azt ott simán be tudom falni. :D
VálaszTörlés:D De jó, örülök, hogy tetszenek! Annak meg még jobban, hogy ízleni fognak, úgyhogy már küldöm is őket! ;)
TörlésOlyan jó, hogy kiporcióztad, nekem lenne való, hogy ne egyem túl magam ;-) Egy kis mentás eper-rebarbara szósz mellé? Hm? Gyere majd játszani a következő fordulóba, ha van kedved és kapacitásod!
VálaszTörlésSzia Colette! Menta, eper és rebarbara bármikor jöhet! :) Örülök, hogy tetszenek a mini-felfújtak! :) Szívesen megyek játszani, köszönöm a meghívást!
Törlés