Oldalak

2013. december 20.

Vaníliás kifli












Az egyik legkedvesebb aprósüteményem. Egyrészt azért, mert ez húgom egyik kedvence, másrészt igen egyszerű és gyorsan elkészíthető. Az eredeti recept régi Ramás receptfüzetből származik. Én egy kicsivel kevesebb margarint használtam, mert a dió is jó olajos. :)
Jól záródó dobozban akár két hétig is eltartható. ...állítólag. :) Bár az se nagy katasztrófa, ha esetleg elfogy, mert tényleg pillanatok alatt elkészül a következő adag. Akár ajándékba is adhatjuk.


 

 

Hozzávalók 70-75 db kiflihez:
18 dkg margarin
25 dkg sima liszt
10 dkg darált dió (mandula vagy mogyoró)
7,5 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor (2x12 g)
1 csipet só

1 tk. rumaroma

Porcukor és vaníliapor a forgatáshoz.


  1. A hozzávalókat egynemű tésztává dolgozzuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra.
  3. A tésztát kb. 1 cm vastag rudakká nyújtjuk, majd 5 cm-es darabokra vágjuk.
  4. Minden kis tésztahengert egyenként megsodrunk úgy, hogy a két végük elkeskenyedjen. Ezután kifli formára hajtjuk őket.
  5. A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, ha az aljuk és a két végük aranybarna. Inkább többször ellenőrizzük őket, nehogy nagyon megpiruljanak.
  6. Míg a kiflik sülnek, a porcukrot elkeverjük némi vaníliaporral. Használhatunk darált vaníliás cukrot, vagy vaníliarúddal ízesített porcukrot.
  7. A kisült kifliket melegen a vaníliás keverékbe forgatjuk.










10 megjegyzés:

  1. Jó kis sütemény, mi is szeretjük itthon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ugye? Nálunk óriási kedvenc. Holnap sül az újabb adag. ;)

      Törlés
  2. Igazi karácsonyi édesség ez, nagyon szépek lettek! :) Csoda finom illat lenghette körbe a lakást, amikor kisültek, szinte érzem is. Én még sosem sütöttem, de gyanítom, hogy senki se haragudna rám, ha megtenném, hiszen diós, és ugyebár abból sosem elég. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bizony! Diósból sosem elég. :D Úgy szeretem (sütni is), mert tényleg nagyon gyorsan kész van. Egy picit kell csak várni és már ehetjük is. ;) Ha kipróbálod, remélem Nektek is ízleni fog!

      Törlés
  3. Szia! Valami nem maradt ki a hozzávalókból, nekem nem áll össze a tészta, tojás vagy tej esetleg?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem, nem maradt ki. :) Tényleg nem kell bele egyik sem. Én évek óta sütöm ezt a sütit és nekem még nem volt ilyen gondom... Nem tudom, mi lehet a gond. Remélem végül megszelídült a tészta és sikerült a süti! :)

      Törlés
  4. Imádjuk!Majdnem olyan hamar elfogyott, mint amennyi idő alatt elkészült. Legközelebb dupla adogot készítek. 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, de jó! :) Ennek nagyon örülök! Köszönöm szépen, hogy megírtad!

      Törlés