Hozzávalók 6-8 személyre:
A fagylalthoz:
3 dl tej (2,8 %-os)
4 dl főzőtejszín (20 %-os)
2 dl habtejszín
4 tojás
15 dkg cukor
2 ek. mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg kandírozott fűszeres narancshéj
5 dkg Spekulatius keksz
A tölcsérhez:
8 dkg sima liszt
4 dkg rétes liszt
5 dkg porcukor
5 dkg lágy vaj
1 tojás
1 ek. tej
1 csipet só
1 csipet sütőpor
- A fagylalthoz a cukrot habosra keverjük a tojásokkal és a mézes fűszerkeverékkel. Egy fazékba kimérjük a tejet, a főzőtejszínt, majd hozzáadjuk a cukros, fűszeres keveréket és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. Közepes lángon felfőzzük a fagylaltalapot. Akkor jó, ha szépen besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
- Ha a fűszeres krém kihűlt, belekeverjük a kemény habbá vert habtejszínt, majd a massza felét egy lapos tálba öntjük. A Spekulatius kekszet nagyobb -1,5x1,5 cm-es- darabokra törjük a tetejére szórjuk, majd az egészet beborítjuk a massza másik felével. Mélyhűtőbe tesszük 4-5 órára. Fogyasztás előtt ~15 perccel kivesszük a hűtőből.
- A tölcsérekhez a hozzávalókat egynemű tésztává keverjük. Az ostyasütőt felmelegítjük, majd a tésztát evőkanálnyi adagokban kisütjük. A tésztakorongokat még forrón -kesztyűben, vagy konyharuhával dolgozzunk, nehogy megégessük magunkat- egy kúpos formára tekerjük, az alját picit összecsípjük. Ne várjunk a formázással, mert a tészta nagyon gyorsan törékennyé válik. Kis ideig tartsuk a formán a tésztát, majd mikor már megtartja a formáját tegyük félre hűlni.
Tipp: a kihűlt tölcsérek alját csomagoljuk alufóliába. Egy kevés olvasztott csokoládét csorgassunk a tölcsérekbe, így lezárjuk a végüket. :)
Nem találok szavakat.... Nagyon ötletes vagy, csoda klassz ez a fagyi. ..és a fotók.... nem győzök pislogni. Az a gömb a tölcsérben meg olyan jópofa. :) Azt biztos, hogy én örülök, hogy inkább fagyit készítettél, és most azonnal el tudnék nyalogatni min. 2 gombócot. Nagy gratula!
VálaszTörlés♥ Köszönöm! De jó! Úgy örülök, hogy tetszik! :D Pár éve már kacérkodok a gondolattal, de csak most jutott odáig a "dolog", hogy meg is valósítsam. Először egyébként pohárkrémnek indult, de végül akkora adag lett, hogy inkább egy kis módosítással bekerült a fagyasztóba. :D
TörlésJól tetted, és végre az ostyasütőd is dolgozott egy kicsit. ;) Már kíváncsi voltam, mi finom kerül ki belőle. Egyébként én is régóta szeretnék saját készítésű tölcsért, de eddig nem jutottam odáig. 2 konyhai gép is kellene, erre most már itt van harmadik vágynak egy ostyasütő is. :D
VálaszTörlésVicces, de én kb. a 3. fagyimnál csaptam a honlokomra, hogy jé, ez a krém nem csak fagyinak jó, ill. hogy milyen sokféle krémből lehetne amúgy fagyi is.
Ugye? :) Szegény tényleg egy kicsit el lett hanyagolva a karamellás ostya után. De, már megvan a következő ötlet, úgyhogy reményeim szerint most nem lesz így "elfeledve". :) Igen... tényleg... jó ez a krém-fagyi variálás. :D
Törlés