Hozzávalók 12 db zsemléhez:
45 dkg sima liszt
30 dkg mazsola
2,7 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
8 g só
Kevés olaj a formázáshoz, olvasztott vaj a kenéshez.
- A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn leszárítjuk.
- A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A tészta hozzávalóit -a mazsola kivételével- tálba tesszük, elkeverjük, majd kézzel ~5-7 perc alatt fényes, ruganyos tésztává dagasztjuk.
- Olajozott munkafelületre tesszük, majd kézzel ~20x30 cm-es formára lapítjuk. A mazsola felét egyenletesen elosztjuk rajta -kissé rányomkodjuk-, majd a tésztát a két rövidebb oldalát középre hajtjuk, a széleket összedolgozzuk. Ismét kilapogatjuk a tésztát -az előbbi méretre- megszórjuk a mazsola másik felével, újra összehajtjuk, majd cipót formálunk belőle.
- A cipót olajozott tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
- A tésztát olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk. 12 egyforma részre osztjuk, majd ezekből kis zsemléket formálunk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket, majd letakarva, langyos helyen ismét ~1 órát kelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd pihentetés után ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.
Ihletadó recept: itt
Nos akkor újra.... :D Csoda helyesek ezek a zsömik, épp nekem valóak. ;) És milyen igaz, én is épp arra gondoltam, hogy gyerekkorunkban a mazsolás kalács csak ünnepekkor került az asztalra, és talán ezért is éreztük át annyira a hangulatot. Ez a holland változat jó sok mazsit tartalmaz, marha jól néz ki, ahogy a nyers tésztát beborítják a szemek. Én sima vajjal szeretem a legjobban. Jó, hogy megsztottad ezt a receptet is. :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm szépen! :) Klassz, hogy te is szereted a mazsolás kalácsot. Nálunk a sima foszlós kalács -Messze-mama receptje- az ünnepi kalács a mai napig. Valahogy a mazsolás kimaradt. ...eddig :D Most pótolhatjuk zsemlével. ;) Remélem Nektek is ízleni fog, ha kipróbálod!
TörlésEbben biztos vagyok! ;) Azt pedig abszolút meg tudom érteni, hogy Messze-mama kalácsát semmi sem taszíthatja le a piedesztálról. :)
Törlés:) ♥
TörlésNagyon szépségesek lettek ezek a zsemlék, azaz zsemlés mazsolák :) Nekem is Messzi-Nagyim is volt ...
VálaszTörlés:D Köszi! Ezen most jót derültem!
TörlésA Messze-mamák csuda dolgokat tudtak... :) ♥
Azon gondolkodtam, hogy milyen régen sütöttem kalácsot :) erre látom ezt , így nálam is lesz :) mert ez csodás :) köszönöm <3
VálaszTörlésMági! De jó! Nagyon örülök, hogy megtetszett! :) Remélem Nektek is ízleni fog! :)
TörlésHmmm... Holnap meg is csinálom!!!
VálaszTörlés<3
Moncsi! Ó, ennek nagyon örülök! :) Most fülig ér a szám! Remélem Ti is olyan jót fogtok belőle falatozni, mint mi! ;)
TörlésHamarosan....:)
VálaszTörlés:D De jó!
TörlésJaj, de szépségesek ezek a zsömikék, és a holland tányérokkal együtt... ♥ Örülök, hogy megvetted őket, jó helyük van nálad. :) Nagyon szeretem a mazsolás kelt tésztákat, ezért rögtön 4-et kérek szépen. :v
VálaszTörlés:D Köszi! ♥ Teszek még hozzá két ráadást. ;) ...és küldök mellé eperdzsemet is!
Törlés