Bevallom, nem sűrűn készítek burgonyás nudlit, de ha egyszer ráveszem magam, dupla adagot gyártok. Persze nem esszük meg rögtön az egészet, szépen porciózva vándorolnak a mélyhűtőbe. :D Műanyag dobozba, fóliával rétegezve, mert úgy nem ragadnak össze. Mivel egyikőnk se az a kifejezett "nudlis-típus" jó darabig eltart, mire újabb adagnak kellene nekiállni. Általában morzsával esszük, de néha a feléből mákos nudli lesz, ami az én adagom. :)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya (nagyjából egyforma méretű szemek)
~25 dkg liszt (attól függ mennyit vesz fel a burgonya)
1 tojás
1 ek. zsír
só
10 dkg szeletelt törökmogyoró
8 ek. zsemlemorzsa
4 dkg vaj
Porcukor és dzsem a tálaláshoz.
- A burgonyát alaposan megmossuk, enyhén sós vízben héjában megfőzzük. Mikor langyosra hűlt, megpucoljuk, áttörjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kihűlt burgonyához adjuk a sót, tojást, zsírt, a liszt egy részét és elkezdjük összeállítani a tésztát. A lisztet érdemes fokozatosan adagolni, mert menet közben derül ki, hogy mennyi kell. A tésztát nem kell "agyongyúrni" :), mert ragacsos lesz és túl sok lisztet vesz fel. Akkor jó, ha könnyen formázható, ruganyos tésztát kapunk.
- A tésztából 4-5 cipót formálunk. A cipókat lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd ~3 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokat ~0,5 cm-es darabokra vágjuk, majd egyenként megsodorjuk. Lehet úgy is készíteni, hogy hüvelykujjnyi vastagra sodorjuk a tésztát, azután felvágjuk ~2 cm-es darabokra, majd minden kis tésztakockát egyenként megsodrunk. Kinek, hogy esik kézre. :)
- A mogyorót mozsárban kicsit megtörjük.
- Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a morzsát és a mogyorót és aranyszínűre pirítjuk. Félre tesszük. Nem kell készre pirítani, mert még visszatesszük majd a tűzre.
- Az elkészült nudlit enyhén sós vízben addig főzzük, míg szépen feljön a víz tetejére. Közben visszatesszük a morzsát a tűzre, de vigyázzunk, nehogy odakapjon.
- A kifőtt nudlit rászedjük a mogyorós morzsára, gyors mozdulatokkal átforgatjuk, hogy mindenhol bevonja, majd melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Nem tudom megállni, hogy ne dícsérjem a képeket. :) Nagyon guszták! Mivel én sem vagyok nudlis típus, így most csak a fotókat bámulom. ;)
VálaszTörlés:D Köszi, aranyos vagy! Hát lehet, hogy nálunk fogyna jobban is, ha sűrűbben rávenném magam a gyártásra. :D
VálaszTörlés