Tegnap ez volt a "meglepetés-estebéd". Mindenképp túrós ételt akartam készíteni. ...valami könnyűt, gyümölccsel. Még lehetett szép, jó érett epret kapni a zöldségesnél, a belőle készült friss dzsem jól illett a citromos túrógombóchoz. :)
Hozzávalók 3 személyre:
A gombócokhoz:
50 dkg túró
3 tojás
10 dkg búzadara
2 ek. sima liszt
1 citrom reszelt héja
2 ek. citromlé
1/2 kk. vaníliapor
1 csipet só
Az epedzsemhez:
40 dkg friss eper
3 ek. cukor
1 ek. étkezési keményítő
0,5 dl víz
Vaj és zsemlemorzsa a forgatáshoz; porcukor a tálaláshoz.
- A túrót tálba tesszük, villával áttörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, búzadarát, lisztet, majd elkeverjük. Ízesítjük csipet sóval, citromhéjjal, citromlével és vaníliaporral. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd ~1 órára betesszük a hűtőbe.
- Az epret megtisztítjuk, megmossuk, majd cikkekre vágjuk és egy kis lábasba tesszük. Rászórjuk a cukrot és kicsit állni hagyjuk.
- Pihentetés után diónyi gombócokat formálunk a túrós masszából és forrásban lévő enyhén sós vízben kifőzzük őket. Akkor jó, ha a gombócot félbe vágva a belseje lyukacsos.
- Miközben a gombócok főnek, felforraljuk a cukrozott epret. Mikor szépen gyöngyözik, hozzáadjuk a vízben elkevert keményítőt és besűrítjük az eperdzsemet.
- Egy serpenyőben evőkanálnyi vajat hevítünk, aranyszínűre pirítjuk rajta a morzsát, majd megforgatjuk rajta a gombócokat.
- Melegen tálaljuk, porcukorral hintve friss eperdzsemmel.
Ez egyszerűen imádnivaló! Csodá képek, csodás látvány.... és túróóó + epeeeer. Nyamm-nyammm! :)
VálaszTörlésKöszi! Örülök, hogy tetszik. :) ...hát nem nagyon tudtunk(tam) vele leállni. :D
VálaszTörlésKérdezhetném mi a vaníliapor?
VálaszTörlésPorrá őrölt vaníliarúd. :) Olcsóbb, mint a vaníliarúd, de azért nincs is olyan átütő íze. :)
Törlés