Kiskoromban nagyon nem szerettem a spenótot... Sem otthon, sem az oviban nem tudtak rávenni, hogy megegyem. Persze a csoportban nem én voltam az egyetlen "deénnemszeretemaspenótot" gyerek. Így hát a spenót nemigen fogyott, ezért a konyhás nénik kitalálták, hogy jó alaposan beletunkolják a főzelékbe a hozzá sütött bundás kenyeret. Legalább annyi spenótot megegyünk, ami ráragad. A szabály az volt, hogy csak az állhat fel az asztaltól, aki a kenyeret megette... De hát rajta volt a spenót... Persze a gyerek nagyon találékony tud lenni. :D Szépen lerágcsáltam a kenyér azon részét, amin egy szem spenót se volt, a többiről kanállal lekapargattam mindent, ami kicsit is spenótra hasonlított, majd jó sok szalvétába csomagolva elrejtettem a kis kantáros bársony nadrágom zsebébe. Hát mit mondjak... Anyu kicsit csodálkozott, mikor délután otthon előkerült az ebéd kissé viseletes maradéka. :D Meg is beszéltük, hogy több ilyen meglepetés nem lesz. :)
Azóta persze sok minden változott. Például nem járok már kantáros bársony naciban és igen, a spenótot is megszerettem. Nálunk az édeskés változat készül, persze mindenki úgy ízesíti, ahogy szereti. Ha sósan készítjük, tegyünk bele még egy pici borsot.
...bundás kenyérrel nagyon finom! :D ...és tükörtojással is. ...és bármivel, amivel szeretjük.
Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg friss spenót
2-3 ek. teljes kiőrlésű búza liszt
2-3 ek. olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
házi tej
1-1,5 ek. nyírfacukor
só
- A spenótleveleket több vízben alaposan megmossuk, szárát -és ha nagyon masszív az erét- leszedjük, majd forrásban lévő enyhén sós vízben ~1-2 perc alatt puhára főzzük.
- Leszűrjük, lecsepegtetjük, és felaprítjuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, belehintjük a lisztet, majd elkezdjük pirítani.
- Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, még egy percet pirítjuk, majd felengedjük a tejszínnel és egy kevés tejjel. Csomómentesre keverjük.
- Beletesszük a felaprított spenótot, ízesítjük sóval és cukorral. Állandó keverés mellett összefőzzük, közben apránként annyi tejet adunk hozzá, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. Ha kell, még fűszerezzük.
Nekünk így kicsit "fakó", ezért félkész állapotban kiveszek pár kanállal a spenótból, ~1 dl tejjel összeturmixolom és ezzel színezem a főzeléket. :D
Hmmm, istenien néz ki, főleg, hogy darabos és nincs totál leturmixolva :-) Mi is így szeretjük, bár mi a sós változatot esszük :-)
VálaszTörlésKöszi Marka! :) Igen így egész más az íze is. Sósan is nagyon finom, de az édeset kicsit jobban szeretjük. ;)
VálaszTörlésRégebb nálam is darabosabb volt, de mi nagyon szeretjük, ha zöld-zöld, vagyis pépes. És ízlések meg pofonok, tényleg nagyon különböznek, mert nagyobbik lányom, aki imádja a spenótfőzeléket, éppen az oviban nem ette meg, mert azt mondta, ott mindig édes. Nos, én elképzelni sem tudom, miylen lehet édeskésen, de egyszer azt hiszem, ki kell próbálnom. :)
VálaszTörlés:D Tényleg nagyon jó, hogy egy egyszerű spenótfőzeléket többféleképpen el lehet készíteni. Mi a zöld-zöldet is nagyon szeretjük. Télen mindig olyat eszünk, de most nagyon ráörültem, hogy találtam szép friss spenótot. Talán jövőre lesz a kertben is. :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog, ha kipróbálod!
Ilyen elegánsan tálalva még én is megkóstolnám, pedig a tény, hogy nagynéném anno belém tömte, elég komoly gátlást alakított ki bennem a spenót kapcsán. :D
VálaszTörlés:D Hát igen... úgy látom neked is megvan a saját spenót-sztorid. :D Minden esetre, küldök kóstolót, egy ilyen szép kis tálkában. ...hátha. Ha mégsem, úgy postafordultával nyugodtan visszaküldheted! ;)
TörlésMost képzeld el, szegény itt toporgott tegnap óta az ablakban, de most vacsorára beszedtem szegényt és sűrűn elnézést kértem tőle! Azt mondta, ha megeszem, megbocsát. :D
Törlés:D No hát akkor nagyon jó étvágyat hozzá! Még szép, hogy megbocsát... nem olyan sértődős ám! ;)
TörlésNagyon szep a tányerod,én is akarok ilyet. :) A bundas kenyer is jo otlet melle. :) koszi
VálaszTörlés:D Ugye, hogy ugye?
TörlésHű... ez a tányér, már nem is tudom mióta megvan. Egyedül árválkodott egy "bazárban"... Muszáj volt elhoznom. ;)
Édes spenót, főtt krumpli, tükörtojás, sült virsli kész a vacsi. Imádjuk (ma pont ez a vacsi, bár más a feltét)
VálaszTörlés:) De jó! Az egyik kedvencem nekem is! Köszi, hogy eszembe juttattad! :D
Törlés