Oldalak

2013. május 27.

Sárgarépa chutney




Lassacskán sorra kerülnek azok a receptek, amiket eddig csak nézegettem a régi újságokban. Az a lap, amiben ez a chutney van már magától kinyílik a receptnél. :) Mivel a sárgarépából készült ételeket egyedül én eszem, ritkán készítek olyat, aminek a fő hozzávalója ez a zöldség. Pedig de finom! :) ...és ez most mind az enyém! :D
Helyes kis üvegekbe töltve ajándéknak is jópofa. Ha annak készítjük -esetleg nagyobb adagot főzünk eltenni-, akkor étkezési keményítő helyett akár zselésítő dzsemtartósítót is tehetünk a chutney-ba, a leírásnak és az arányoknak megfelelően.


Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg sárgarépa (tisztítva)
3 szál újhagyma
1,5 dl almaecet
10 dkg cukor
2 kk. tárkony
2 kk. kurkuma
1/2 hüvelykujjnyi gyömbér
1 narancs leve
1 narancs reszelt héja
1 dl víz
2 csapott ek. étkezési keményítő

bors
kevés chilipehely

  1. A sárgarépát megpucoljuk, zöldséggyalun vékonyra szeljük. A gyömbért megtisztítjuk, finomra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk.
  2. Egy fazékba tesszük a vékonyra szelt sárgarépát, a gyömbért, hagymát, felöntjük ecettel és narancslével.
  3. Hozzáadjuk a cukrot, a narancshéjat, fűszerezzük, majd többszöri keverés mellett felforraljuk.
  4. Mérsékelt lángon ~45 percig főzzük, közben többször átkeverjük.
  5. Az étkezési keményítőt vízben feloldjuk, hozzáadjuk a chutneyhoz és addig főzzük, míg besűrűsödik. 




2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes recept, és mivel elég jól összebarátkoztam a sárgarépával az utóbbi időben, szerintem ezt is jóízűen megenném. Nagyon íncsiklandozó képeket csináltál étvágygerjesztőnek. :)

    VálaszTörlés
  2. :D De jó! Hát én nagyon szeretem a sárgarépát, szóval ebből a szempontból "kissé" elfogult vagyok, de szerintem ez neked is ízlene. :D Remélem egyszer kipróbálod!

    VálaszTörlés