Évekkel ezelőtt még Pécsen találkoztunk először, mi és a burek. Tulajdonképpen, hogy egész pontos legyek párom a sajtos-sonkás burekre, míg én a húsosra vetettem szemet. A nagy nézelődést persze kóstolás követte, aminek eredményeképp, két-három hetente tartottunk egy burek-vacsorát. No igen, akkor még nem itthon készítettem, hanem a kedvenc pékségünkből szereztük be. Ez a pékség nagyon jó helyen volt -a lakástól nem messze-, ajtótól ajtóig nagyjából fél perc volt a séta. Hűűű... de rég volt. Persze ettünk bureket, mióta elköltöztünk Pécsről, de csak ritkán. Egyik nap egy olyan pékség mellett sétáltam el, ahol lehet kapni. Gondoltam, meglepem magunkat; bementem, vettem, megettük. Ma meg rám tört az alkothatnék, így történt, hogy most már házi bureket fogunk enni és ezért tényleg nem kell messzire sétálni. :D
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag réteslap (12 lap)
30 dkg darált hús
15 dkg házi sajt
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek. kacsazsír
9 ek. tejföl
3-4 ek. víz
só
bors
kakukkfű
- A vöröshagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
- Serpenyőben felhevítünk egy kanál kacsazsírt, majd rátesszük a hagymát és addig pirítjuk, míg üveges lesz.
- Rátesszük a húst és addig sütjük, míg elveszti a színét. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel és aranybarnára pirítjuk.
- Mikor a hús átsült, belemorzsoljuk a házi sajtot, hozzáadunk három kanál tejfölt, jól elkeverjük és levesszük a tűzről.
- A sütőt előmelegítjük 200°C-ra.
- Egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát kikenünk zsírral, majd belesimítunk egy réteslapot óvatosan, hogy ne szakadjon. Kicsit megkenjük olvasztott zsírral, egy kanál tejföllel, majd jön még három lap ugyanígy megkenve.
- A tésztára kanalazzuk a töltelék egy harmadát, majd jön újabb három réteslap. Ezeket is megkenjük. Rákanalazzuk a megmaradt töltelék felét. Ezt követi ismét három réteslap, majd újabb réteg töltelék.
- A tésztasarkokat szépen körben ráhajtjuk a töltelékre, majd a maradék két lappal befedjük a bureket. A tetejét megkenjük zsírral.
- Az egészet kereszt alakban bevágjuk, mintha négyfelé szeletelnénk.
- A maradék tejfölt kikeverjük a vízzel és ráöntjük a tészta tetejére.
- Előmelegített sütőbe tesszük -az alsó harmadba- és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hihetetlen, de én is Pécsen ettem először bureket! :D Sajnos olyan zsíros volt, hogy azóta se mertem venni sehol, nehogy megint rosszul legyek. De ez a tiéd abszolút jól néz ki, és láthatóan nem csöpög a zsírtól, szóval tényleg szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlés:D De jó! ...az már kevésbé, hogy nem volt jó. Őszintén szólva én is azért álltam neki itthon, mert amit meglepiből vettem, eléggé felejthető volt. Csupa tészta, kevés töltelék, de legalább nem csöpögött a zsírtól, igaz íze se sok volt... :) Ezt is lehet még kevesebb zsírral csinálni, ha jófajta a tejföl. :D
VálaszTörlés