Szilveszteri svédasztalok és nyári grillezések egyik elmaradhatatlan fogása. :) Otthon, Anyuéknál nincs olyan szilveszter, hogy ne kerülne asztalra. Persze főzés közben jó sokszor meg kell kóstolni, azután még langyosan is, hogy biztos jó lett-e. :) Így mindig egy kicsit nagyobb adag készül, nehogy a sok meózástól elkopjon.
Valójában nem tudom, hogy tényleg Svédországból származik-e... :) A lényeg, hogy nagyon finom. Az eredeti recept Verő Juli - Országok ételek című szakácskönyvében van. Ez már egy továbbfűszerezett változat. :D
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg gomba (barna csiperke, de finom fehérből is :))
1 nagy fej vöröshagyma
2,5 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
2 ek. cukor
fél citrom leve
1-1 ágacska friss rozmaring és kakukkfű (lehet szárított is)
2-3 kisebb babérlevél
1/3 kk. őrölt fahéj
4 ek. olaj
só
1 nagy fej vöröshagyma
2,5 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
2 ek. cukor
fél citrom leve
1-1 ágacska friss rozmaring és kakukkfű (lehet szárított is)
2-3 kisebb babérlevél
1/3 kk. őrölt fahéj
4 ek. olaj
só
- A gombát folyó víz alatt alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd a tönkök alját levágjuk. A fejeket -a tönkkel együtt- cikkekre vágjuk. A zöldfűszereket megmossuk, majd finomra vágjuk.
- Egy lábasban olajat hevítünk, és elkezdjük rajta dinsztelni az apró kockákra vágott hagymát. Mikor üvegesedni kezd, rátesszük a gombát, sózzuk, óvatosan átkeverjük. A gomba gyorsan levet ereszt.
- Hozzáadjuk a finomra vágott zöldfűszereket, a babérlevelet, majd addig pároljuk, míg a gomba leve elfő.
- Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét, a citromlevet, cukrot és fahéjat. Elkeverjük, és kis lángon -néha óvatosan megkeverve-, ~20 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, ha kellően besűrűsödött a paradicsomos mártás.
- Kivesszük a babérleveleket, langyosra hűtjük, ezután hűtőben néhány órát pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
De jó, eggyel több gombás étek, amit a Kutyafül elé tehetek, ha gombaehetnékje támad! :)
VálaszTörlésDe mi az ott a háttérben, tán csak nem olyasmi, ami nekem való? ;)
:D Örülök, hogy tetszik! :) Hú... mi nagyon szeretjük. Én sosem tudok eleget készíteni. :)
TörlésHogy mi van a háttérben? Még titok. ;) De holnap kiderül, hogy szereted-e. :D
Kiderült - szeretem!!! :D
Törlés:D Jupíííí!
Törlés