Oldalak

2013. március 12.

Rozmaringos csirkemájjal töltött csirkemell



Csirkemáj és csirkemell... mindkettőt nagyon szeretjük, ezért próbáltam olyan ebédet kerekíteni vasárnapra, amiben van ez is, az is. :) Először csak simán rántani akartam őket, de felfedeztem, hogy a hűtőben még lapul egy tartalék csomag bacon. Sokkal gyorsabban elkészült, mintha panírozni kellett volna, a mosogatni való is kevesebb lett; és hát valljuk be, azért ez igen nagy előny. :)  Fokhagymás röszti volt mellé a köret.


Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell
4 szép csirkemáj
12 szelet bacon
rozmaring

bors
3-4 ek. kacsazsír
4-6 gerezd fokhagyma
0,5 dl víz

  1. A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk. A filéből 4 nyitott szeletet készítünk. 
  2. A szeleteket óvatosan megklopfoljuk, majd picit sózzuk, borsozzuk, meghintjük rozmaringgal.
  3. A csirkemájakat megtisztítjuk, átöblítjük hideg vízben, leszárítjuk, majd egyenként szépen begöngyöljük a csirkemellszeletekbe.
  4. Minden kis csomagot három szelet baconnal tekerünk körbe, hogy szépen egyben maradjanak.
  5. A fokhagymagerezdekről lebontjuk a külső burokleveleket, de az utolsót rajta hagyjuk, hogy sütés közben ne essenek szét.
  6. Egy mélyebb serpenyőben -aminek fedele is van- felmelegítjük a zsírt. A göngyölt húsokat a serpenyőbe tesszük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket. Aláöntjük a vizet (óvatosan, nehogy kicsapjon a forró zsír), majd lefedjük a serpenyőt és közepes lángon elkezdjük párolni a húst. Ha szükséges, menet közben pótoljuk a vizet, ne száradjon ki a hús.
  7. 15-20 perc után megfordítjuk a tekercseket -ekkor az alsó rész már szép színt kapott-, majd ismét lefedve tovább sütjük őket még ~15 percig (ez függ a hús vastagságától és a máj nagyságától is, ezért jobb, ha tűpróbával ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon belül a máj), majd fedő nélkül szép pirosra pirítjuk.


 

2 megjegyzés: