Csirkemáj és csirkemell... mindkettőt nagyon szeretjük, ezért próbáltam olyan ebédet kerekíteni vasárnapra, amiben van ez is, az is. :) Először csak simán rántani akartam őket, de felfedeztem, hogy a hűtőben még lapul egy tartalék csomag bacon. Sokkal gyorsabban elkészült, mintha panírozni kellett volna, a mosogatni való is kevesebb lett; és hát valljuk be, azért ez igen nagy előny. :) Fokhagymás röszti volt mellé a köret.
Hozzávalók 2 személyre:
1 egész csirkemell
4 szép csirkemáj
12 szelet bacon
rozmaring
só
bors
3-4 ek. kacsazsír
4-6 gerezd fokhagyma
0,5 dl víz
- A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk. A filéből 4 nyitott szeletet készítünk.
- A szeleteket óvatosan megklopfoljuk, majd picit sózzuk, borsozzuk, meghintjük rozmaringgal.
- A csirkemájakat megtisztítjuk, átöblítjük hideg vízben, leszárítjuk, majd egyenként szépen begöngyöljük a csirkemellszeletekbe.
- Minden kis csomagot három szelet baconnal tekerünk körbe, hogy szépen egyben maradjanak.
- A fokhagymagerezdekről lebontjuk a külső burokleveleket, de az utolsót rajta hagyjuk, hogy sütés közben ne essenek szét.
- Egy mélyebb serpenyőben -aminek fedele is van- felmelegítjük a zsírt. A göngyölt húsokat a serpenyőbe tesszük, közé szórjuk a fokhagymagerezdeket. Aláöntjük a vizet (óvatosan, nehogy kicsapjon a forró zsír), majd lefedjük a serpenyőt és közepes lángon elkezdjük párolni a húst. Ha szükséges, menet közben pótoljuk a vizet, ne száradjon ki a hús.
- 15-20 perc után megfordítjuk a tekercseket -ekkor az alsó rész már szép színt kapott-, majd ismét lefedve tovább sütjük őket még ~15 percig (ez függ a hús vastagságától és a máj nagyságától is, ezért jobb, ha tűpróbával ellenőrizzük, nehogy nyers maradjon belül a máj), majd fedő nélkül szép pirosra pirítjuk.
Máááájikóóóó, imááádoooom!!!! :-D
VálaszTörlésReméltem, hogy tetszeni fog! ;)
VálaszTörlés