Végül ez lett a nyerő összeállítás. Amondó vagyok, mindenki kísérletezzen bátran, mert klassz dolog valami újat alkotni. Főleg, ha az a valami ehető! :)
Hozzávalók 8-10 zsemléhez:
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg durum simaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
25 dkg kenyérliszt BL80
1 csomag friss élesztő
2 csapott tk. tengeri só (finom szemcséjű)
3-4 ek. olívaolaj
2 ek. hántolt napraforgómag
1 csomag friss élesztő
2 csapott tk. tengeri só (finom szemcséjű)
3-4 ek. olívaolaj
2 ek. hántolt napraforgómag
1 ek. lenmag
oregánó
bazsalikom
borsikafű
3,5-4 dl langyos víz
oregánó
bazsalikom
borsikafű
3,5-4 dl langyos víz
- A négyféle lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk az olívaolajat, a fűszereket, belemorzsoljuk az élesztőt, és kevés víz hozzáadásával elkezdjük összeállítani a tésztát.
- Dagasztás közben fokozatosan adagoljuk a megmaradt vizet a tésztához addig, míg jól gyúrható rugalmas tésztát nem kapunk.
- Letakarva, huzatmentes helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, hengert formálunk belőle és 8-10 egyenlő részre osztjuk.
- A tésztadarabokból zsemléket formálunk, majd a tetejüket bevágjuk kereszt alakban. 5-10 percet pihentetjük őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a zsemléket és előmelegített sütőbe téve ~45 perc alatt megsütjük. (A sütési idő függ a zsemlék méretétől is, ezért változhat, biztosabb a tűpróba.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése